Amsterdam'da Türkiye Esintili Resim, Ebru ve Fotoğraf Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü “Türk Esintili” adlı resim, ebru ve fotoğraf sergisi 12 Aralık 2015 tarihinde açıldı.

Ressam Betül Burnaz, ebru sanatçısı Okan Akın ile fotoğraf sanatçısı Ahmet Helaka’nın eserlerinden oluşan serginin açılışına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun’un yanı sıra Türk ve Hollandalı sanatseverler katıldı. Serginin açılışında konuşan Develi, çok sayıda ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitülerinin farklı kültürlerin buluşma noktası olarak tasarlandığını söyledi.

Amsterdam’daki merkezde şairler, ressamlar, yazarlar ve entelektüelleri bir araya getirme arzusunda olduklarına işaret eden Develi, şunları söyledi: "Bulunduğumuz yerde Türkiye kültürünün propagandasını yapmaya çalışan bir kurum olarak görmüyoruz kendimizi. Kültürümüzü tanıtan, başka kültürlerle Türkiye entelektüel hayatı arasında alışverişi sağlayan bir buluşma noktası olarak değerlendiriyoruz burayı. Esasen diğer ülkelerin kültür kurumlarının da temel vazifesi budur. Görünme, tanıtma ve tanışmadır. Yunus Emre’nin dediği gibi ‘Gelin tanış olalım, sevelim sevilelim’. Toplumlar birbirlerinin kültürlerini bilmediği zaman o boşluğu ön yargılar doldurur. Bu ön yargılar çatışmalara, düşmanlıklara, savaşlara sebep oluyor. Tanışıklık ise barışı destekliyor, barışı mümkün kılıyor.”

Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan da Yunus Emre Enstitülerinin Türk kültür mirasının tanıtımında önemli rol üstlendiğini ifade etti. Dünyada sayıları 43’ü bulan bu merkezlerin daha da artması dileğinde bulunan Arslan, şu değerlendirmede bulundu: "Umarım önümüzdeki dönemde burası hem Hollandalı dostlarımız hem de Türk kültür sanatına aşık tüm insanlar için önemli bir merkez olur. Önemli bir sanat mirasına sahibiz. Dünyaya yayılmış sanatçılarımız var. Türkiye'siz bir Avrupa, medeniyet bakımından öksüz olur.  O nedenle Yunus Emre Enstitüsünün Amsterdam’da varlık göstermesi tüm sanatseverlere Türk kültürünün ve Anadolu’nun o sıcak yüzünü gösterecektir." 

Sergi 8 Ocak’a kadar Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edilebilir.