Anadolu’dan Yemek Hikâyeleri

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsünün “Bir Tutam Anadolu” (A Pinch of Anatolia) isimli yeni projesi katılımcılarını, Anadolu’nun 12 bin yıllık yemek tarihinde enfes bir yolculuğa çıkardı.

Çeşitli etkinlikler ile başlayan proje kapsamında, 22 Ekim Salı günü Türk mutfağı tarihi araştırmacısı Şef Ömür Akkor, Laz @Camden Restorant’ta davetlilerle buluştu. Anadolu mutfağının mirasını oluşturan lezzetler ve Ekmek Ustası Şevki Dilmaç’ın hazırladığı ekmeklerin ikram edildiği etkinlikte Ömür Akkor Hitit, Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin yemek kültürlerini ve bu dönemlerde yapılan yemeklerin hikâyesini paylaştı. 

Dünyanın ilk yemeği olarak kabul edilen Keşkek, Siyez unundan yapılan ekmek, Hititlerin inanışına göre Tanrı yemeği olan bal ve zeytinyağı, diğer bir Hitit yemeği olan Hapena, başlangıç ikramları olan Ali Nazik, Humus ve Firik Pilavı ile birlikte beş yüz yıllık geçmişi olan Cennet Çamuru ve Helva-i Hâkani isimli tatlılar misafirlere ikram edildi.

Etkinliğin ikinci gününde ise İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Kings College’da Şef Ömür Akkor tarafından “Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikâyeleri” başlıklı konuşma gerçekleştirildi. Akkor konuşmasında, Hititlerden günümüze kadar Anadolu’da yemeğin gelişim öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinin kültürel birikimi ile sunulduğu etkinliğe İngiltere’de yaşayan ünlü şefler, gurmeler ve gastronomi yazarları da yoğun ilgi gösterdi.