Arjantin’de Binlerce Kişi Türk Kültürüyle Tanıştırıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü ve Buenos Aires Özerk Şehir Yönetiminin (CABA) katkılarıyla “19. Müzeler Gecesi” adlı etkinlik düzenlendi.

Arjantin genelinde düzenlenen müze ve kültür enstitülerinin gece boyu halka açık olduğu etkinlik, başkent Buenos Aires’te birbirinden özel programlarla gerçekleştirildi. Kültürel etkinliklerle renklenen gecede Türk kültürünü tanıtmak amacıyla kapılarını açan Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü, bir dizi etkinlik düzenledi.

Enstitü tarafından 19. Müzeler Gecesi kapsamında “Göbeklitepe: İnsan ve Yaşam Arkeoloji” adlı fotoğraf sergisi, “Göbeklitepe” konulu konferans, geleneksel Türk el sanatları sergisi, Türkiye’nin önde gelen müze ve ören yerlerinin tanıtımı ile ebru sanatı ve gastronomi atölyeleri gerçekleştirildi.

“Göbeklitepe: İnsan ve Yaşam Arkeoloji” adlı fotoğraf sergisinin ziyaretçilerin beğenisine sunulmasının ardından Arkeolog Dr. Ana Gabriela Guraieb tarafından “Göbeklitepe” konulu bir konferans verildi.

Türkiye’nin farklı kültürel zenginliklerinin bir araya getirildiği etkinlikte, Türkiye’deki müze ve ören yerlerinin tanıtılması ve çeşitli atölyelerin düzenlenmesinin yanı sıra geleneksel Türk okçuluğunun da tanıtımı yapıldı.

Göbeklitepe, eşi benzeri olmayan bir yer”

Arkeolog Dr. Ana Gabriela Guraieb, konferansta yaptığı konuşmada, “Göbeklitepe, çok büyük bir öneme sahip. Eşi benzeri olmayan bir yer. On iki bin yıllık bir ritüel alanına ait. O zamanlarda yaşayan insanların böyle karmaşık bir yapıya sahip olduğu düşünülmüyordu. Dini ritüellerin, yerleşik hayata geçilerek köylerin oluştuğu, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılmaya başlandığı bir dönemden sonra ortaya çıktığına inanılıyordu.” ifadelerini kullandı.

Arkeolog Dr. Guraieb, “Türk kültürü, dünya çapında tanınması gereken bir kültür. Arjantin’de Türk dizileri yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Diziler ve Yunus Emre Enstitüsü sayesinde Türk kültürünün zenginliklerini yakından tanıma fırsatına sahibiz.” diye konuştu.

“Türk kültürünün hayranlık uyandıran unsurları, Arjantinlilerin Türkçe öğrenmesini teşvik ediyor”

Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Aydın Bayat ise “Türkiye’nin kültürel mirasını inşa ettiğimiz Arjantin’de gerçekleştirilen ve ilk defa katıldığımız ‘Müzeler Gecesi’ etkinliğine bu denli kişinin yoğun ilgi göstermesi gerçekten mutluluk verici bir olay. Bugün, Türkçe ve Türk kültürünün birleştirici çatısı altında binlerce kişi bir araya geldi. Gerçekleştirdiğimiz her etkinlikte Türkiye’ye duyulan ilginin yalnızca dizilerle sınırlı olmadığına şahit oluyoruz. Türk kültürünün hayranlık uyandıran unsurları, Arjantinlilerin Türkçe öğrenmesini teşvik ediyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

 

Diğer Etkinlikler

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri (EUNIC) tarafından düzenlenen EUNIC Müzik...

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...