Arnavutluk’ta “Âşık” Filmi Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” ve “Âşık Veysel Yılı” dolayısıyla Âşık Veysel Şatıroğlu’nun hayatının konu edildiği “Âşık” adlı film, izleyiciyle buluşturuldu.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Millennium Sinemasında düzenlenen programa Âşık filminin Yönetmeni Bilal Babaoğlu, Âşık Veysel rolünü oynayan Emirhan Kartal, Arnavutluk Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk Temsilcisi Mesut Özbaysar, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Âşık Veysel’in hüzünle umudu bir arada anlatabilen ve duru bir Türkçeyle geleneği moderne aktarabilen bir ozan olduğunu belirten Yönetmen Babaoğlu, “Film, Âşık Veysel’in hayatından esinlenen bir film. Görme engeli bulunan Veysel’in, Âşık Veysel olma sürecini, ilk türküsünü yakması, ilk bestesini yapması sürecini ve genç Âşık Veysel’i anlatan bir hikâye.” dedi.

Âşık Veysel rolünü oynayan Emirhan Kartal ise Âşık Veysel’in kültürel bir miras olduğunu belirterek Veysel’in 200’e yakın eserinde sevgi, saygı, aşk ve beraberlikten söz ettiğine değindi.

Âşık Veysel’in hayatını canlandırdığı için onur ve mutluluk duyduğunu kaydeden Kartal, “Filmimiz aslında bir aşk hikâyesi, bir yol hikâyesi. Bir müzisyenin ilk eserini çalmaya çalışması, bir ozanın ilk türküsünü yakmaya çalışması ve tüm bu unsurların bir araya getirilerek bizim Âşık Veyselimizin hayat hikâyesinden esinlenen bir senaryo.” diye konuştu.

Görme engelli olmasına rağmen Âşık Veysel’in gönül gözüyle çok güzel görebildiğini, bu sayede kendilerine ışık olduğunu belirten Kartal, “Sazının tınısından çok güzel bir şekilde Anadolu insanın o cömertliğini ve mertliğini görüyoruz zaten. Bu anlamda onu, gelecek nesle tanıtabiliyorsak ne mutlu bizlere.” dedi.

Program, film gösteriminin ardından Âşık Veysel’in türkülerinin yer aldığı müzik dinletisiyle son buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...