Aşk ve Tasavvuf Müzikle Bir Araya Geldi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Mevlevi sema töreni geleneğini İngiltere’ye taşıyarak İngilizlere geleneksel Türk tasavvuf musikisi eşliğinde maneviyat dolu bir deneyim yaşattı.

Londra Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından Londra, Cambridge ve Oxford olmak üzere İngiltere’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek olan “Mevlevi Sema Ayini ve Devran Zikri” etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

İNGİLTERE’DE KADİM GELENEKLE “TANIŞ OLUNDU”

Londra Dalston’da yer alan Earth Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinliğe T.C. Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Londra Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Karakuş, Türk ve yerel kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda izleyici iştirak etti.

İki bölümden oluşan programda ilk olarak İlahiyatçı ve Yazar Mehmed Fatih Çıtlak tarafından Mevlevi sema ayinine ilişkin bilgiler verildi.

Sema ayininin sonundaki “Hu” sesinin nefes sesi olduğuna ve insanca yaşamak anlamına geldiğini ifade eden Çıtlak, “Biz sema yapmak için çıktığımızda bunu düşünerek çıkıyoruz. Bizim için sema folklorik bir gösteri, kültürel bir organizasyon değildir.” diye konuştu.

Ayin esnasında sahnedeki ekrana törenin bölümleri, hareketlerin anlamı ve enstrümanlara ilişkin bilgiler yansıtıldı.

Çıtlak, programın ikinci bölümünde ise devran zikrine ilişkin bilgi verdi. İslam ile birlikte Türk Dünyası’nın hep bir hareket içinde olduğunu söyleyen Çıtlak, sema ile devran zikrinin de bu harekete örnek olduğunu belirtti.

Devran zikrinde daire şeklinde el ele tutuşmanın eşitliğe işaret ettiğini söyleyen Çıtlak, devran zikrinin yaklaşık 400 yıllık bir tarihi olduğunu kaydetti.

ELDE EDİLEN GELİR AFAD’A BAĞIŞLANACAK

Topluluk, İngiltere programı kapsamında Londra’nın ardından Cambridge ve Oxford’da da sema ve devran zikri programları gerçekleştirecek.

Etkinlik kapsamında Çıtlak ile Orta Doğu müzikolojisi alanında çalışmalarını sürdüren Fahri Profesör Owen Wright, “Mevlevi Kültürü ve Tasavvuf Müziği” konulu söyleşi ve konferanslara konuşmacı olarak katılacak.

Ülkedeki 3 kentte gerçekleştirilecek programların bilet satışlarından elde edilecek gelirin tamamı Türkiye’deki depremzedelerin yararına Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağışlanacak.

 

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...