Azerbaycan’da “Cumhuriyet’in Yüzü” Konseriyle Âşık Veysel Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden Âşık Veysel, vefatının 50. yıl dönümünde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “Cumhuriyet’in Yüzü” konseri ile anıldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı” ve “Âşık Veysel Yılı” kapsamında “Cumhuriyet’in Yüzü” adlı program düzenlendi.

Uluslararası Muğam Merkezi’nin ev sahipliğinde, 3 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen etkinlikte Azerbaycanlı müzisyenler Nuriye Hüseynova, Helimet Soltan, Ülviye Sadakat ve Çilenay Hüseynova tarafından dokuz kişilik orkestra eşliğinde Âşık Veysel’in unutulmaz türküleri icra edildi.

T.C. Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, programda gerçekleştirdiği konuşmada Bakü Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği etkinlikle Azerbaycanlı sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirdiğini ifade ederek her türkünün bir hikâyesi olduğunu ve bazı türkülerin gözyaşıyla bazı türkülerin ise neşeyle yazıldığını belirtti.

Büyükelçi Bağcı aşka, gurbete ve hasrete dair hikâyelerin türkülerde bir araya geldiğini, büyük saz sanatkârlarından Âşık Veysel’in ise türkülerinde Anadolu’nun hikâyesini dile getirdiğini kaydetti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç, Âşık Veysel’in aşk ve ölüm şiirleri yazması, insanlık haysiyetini el üstünde tutması ve sadık yârinin toprak olması gibi özelliklerinin daha çok ön plana çıkarıldığını belirterek “Oysa Âşık Veysel, Türkiye’nin kaotik meselelerine derinlerden gelen iç sesinin yankısıyla seslenebilen, büyük problemleri krize dönüştürmeden Türkiye’nin siyasi ve kültür aktörlerine teklifte bulunan büyük bir sanatkârdır.” ifadelerini kullandı.

Âşık Veysel’in aşkını, hasretini ve gurbetteki yalnızlığını ifade ettiği eserlerin kendi trajik hikâyesini oluşturduğunu dile getiren Koordinatör Karakılıç, “Türkiye’nin sosyal problemlerine sessiz kalmayarak toplumu uyarması onun ne denli büyük bir sanatçı olduğunu gösteriyor. Sadece kendi trajedisini yazsaydı romantik bir şair diyebilirdik ama Türkiye’nin, Türk milletinin meselelerini cesaretle yazdığı için Veysel, aynı zamanda millî bir şairdir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Programda konuşmaların ardından Azerbaycan’ın Devlet Sanatçısı Nuriye Hüseynova’nın şefliğinde Helimet Soltan, Ülviye Sadakat ve Çilenay Hüseynova dokuz kişilik orkestra eşliğinde Âşık Veysel’in “Anlatamam Derdimi Dertsiz İnsana”, “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Kara Toprak”, “Sazım Sen Kal Dünyada”, “Gönül Dağı” ve “Mecnun Leyla’yı Gördüm” isimli eserlerini icra ettiler.

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...