Bakü’de Türkan Şoray Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Yönetmenliğini ünlü sinema oyuncusu Türkan Şoray'ın yaptığı, kızı Yağmur Ünal'ın da yapımcılığını üstlendiği "Uzaklarda Arama" filminin galası 10 Aralık 2015 tarihinde Bakü Devlet Üniversitesi’nde gerçekleşti. Bakü Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle düzenlenen galada Türkan Şoray yoğun ilgiyle karşılandı.

Üniversite kapısında çiçeklerle karşılanan Şoray'a öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Kapıda büyük izdiham oluşturan öğrenciler, sanatçıya konferans salonuna kadar alkışlarla eşlik etti.  Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abel Meherremov söyleşide yaptığı konuşmada Şoray'ı misafir etmekten büyük gurur duyduklarını ve üniversite için tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Daha önce devlet başkanları ile Nobel ödüllü bilim adamlarını ağırladıklarını ve hepsini saygıyla karşıladıklarını ifade eden Meherremov, Şoray'ı daha özel karşıladıklarını, üniversitede şimdiye kadar böyle bir karşılanmanın olmadığını dile getirdi. Meherremov, konuşmasının ardından Şoray'a üniversitesinin tahsis ettiği altın " Haydar Aliyev Madalyası" takdim etti. Şoray'a içinde filmlerden parçaların bulunduğu monitörlü plaket de takdim eden Meherremov, kızı Yağmur Ünal'a ise yine üniversitenin gümüş hatıra madalyasını verdi. Sanatçı Türkan Şoray, burada yaptığı konuşmada, gösterilen ilgi karşısında çok duygulandığını ve bu duyguları kelime ile ifade edemediğini söyledi. Çok mutlu olduğunu ve mutluluk gözyaşı döktüğünü belirten Şoray, bu duyguları yaşattıkları için gençlere ve üniversite yöneticilerine teşekkür etti. Şoray'ın " Azerbaycan kızları çok güzel, hepsi bana benziyor" esprisi izleyiciler tarafından alkışlandı. 

Türkan Şoray, bugüne kadar 220 filmde başrol oynadığını hatırlatarak, "Arım Balım Peteğim", "Selvi Boylum Ay Yazmalım" ve "Dila Hanım"  filmlerinin en çok sevdikleri arasında bulunduğunu anlattı.   Söyleşi sonrasında dakikalarca ayakta alkışlanan Şoray, izdiham nedeniyle salondan ayrılmakta güçlük çekti. Şoray'ın imzasını almak ve fotoğraf çektirmek isteyen öğrencilerden bazıları bu isteklerini elde ederek büyük sevinç yaşadı. Korumaların ilerlemesi için zorlukla yol açtığı Şoray'ı öğrenciler aracına kadar alkışlarla uğurladı.

"Uzaklarda Arama"

Türkiye'de yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenen filmde karakterler ve sonrasında yaşananlar hayal ürünü. Film, bir şehir merkezindeki pavyonun yakınlardaki küçük bir kasabaya taşınma emrinin çıkmasıyla başlayan olaylar zincirini mizahi bir dille ele alır. Bu hikayeyi izleyici, hayatı, yetişkinleri, iyinin ve kötünün ne olduğunu sorgulayan 9 yaşında bir çocuğun gözünden dinler. Birbirinden çok farklı insanların dünyalarının kesişmesinden doğan trajikomik, yer yer iç acıtarak, yer yer güldürerek anlatılacak bir hikaye.

Vadi Filmin yapımcısı olduğu filmin yönetmenliği Türkan Şoray yaparken, senaryosunu ise Onur Ünlü yazdı. Filmin oyuncu kadrosunda ise Mustafa Uğurlu, Fırat Tanış, Mehtap Bayri, Ekin Türkmen, Kaan Urgancıoğlu, Özden Serkan Şenalp, Sevda Erginci, Yağmur Ünal, Goncagül Sunar, Aslı Samat, Esra ErgünElif Atakan, Pınar Göktaş, Emirhan Oktay yer aldı.