Bountiful Empire ve Muhteşem Mısır Çarşısı

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Osmanlı mutfağı konulu söyleşi eşliğinde "Muhteşem Mısır Çarşısı" isimli serginin açılışı gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne denk gelen serginin açılışına, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ve eşi, Enstitü Müdürü Mehmet Karakuş, Tunus ve Filipinler Londra Büyükelçilerinin yanı sıra pek çok yerli ve yabancı konuk katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Büyükelçi Yalçın, Türkiye'nin kültürel zenginliğinin her platformda vurgulanması gerektiğinin altını çizerken, özellikle sanatın bunun için en elverişli mecralardan biri olduğunu kaydetti.

Enstitü Müdürü Karakuş ise birbirinden değerli fotoğraf sanatçısının objektifine yansıyan karelerin, kültürel bir ortak bellek olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında Türk, Ermeni, Yunan ve Musevi gibi farklı köklerden gelen sanatçıları aynı platformda görmenin büyük zenginlik olduğunu belirtti.

Küratörlüğünü sanatçı Terry Katalan'ın üstlendiği fotoğraf sergisinin açılış programında, 18. yüzyıldan günümüze klasik Türk musikisi eserlerini seslendirerek geceye renk katan Harun Korkmaz'a ud sanatçısı Baha Yetkin eşlik etti.

Kültürel ve sosyal değişikliklerin etkisinde Mısır Çarşısı'nın çeşitli açılardan çekilen karelerini izleyiciye sunan etkinlik kapsamında yazar Priscilla Mary Işın'ın Osmanlı yemek kültürünü incelediği kitabı "Bountiful Empire" üzerine bir söyleşi de gerçekleştirildi.

İlham kaynağı Osmanlı İmparatorluğu'nun yemek kültürü ve Mısır Çarşısı'nın zengin mirası olan fotoğraf sergisi, aralarında Ara Güler, İzzet Keribar ve Ersin Alok'un da olduğu birçok değerli fotoğraf sanatçısının objektifine yansıyan Mısır Çarşısı ve İstanbul fotoğraflarından oluşuyor. 

Londra ve İstanbul arasında kültürel bir köprü oluşturarak Türk kültürünün çok renkli yapısını Londralı sanatseverlerle paylaşılması amaçlayan sergide Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi'nin arşivinden fotoğraflar da yer alıyor. 

Açılışı 8 Mart Cuma günü gerçekleştirilen sergi, Londra Yunus Emre Enstitüsü sergi salonunda 22 Mart tarihine kadar ziyarete açık olacak.