Bükreş’te “Dostluğun Tarihsel Boyutu, Türk-Rumen İlişkileri” Konferansı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Bükreş Büyükelçiliğinin himayelerinde, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya’nın başkenti Bükreş’te “Dostluğun Tarihsel Boyutu, Türk-Rumen İlişkileri” adlı konferans düzenlendi.

“Cumhuriyet’in 100. Yılı” ve “Türkiye-Romanya Diplomatik İlişkilerinin 145. Yılı” kutlamaları kapsamında düzenlenen program, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Enis Tulça’nın iştirakıyla gerçekleştirildi.

“Dostluğun Tarihsel Boyutu, Türk-Rumen İlişkileri” başlıklı konferansa T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, T.C. Bükreş Büyükelçiliği personeli, Türk ve yerel kurumların temsilcilileri ile Türk ve Rumen davetliler olmak üzere 500 kişi katıldı. Yoğun ilginin gösterildiği konferansta pek çok konu başlığı altında tarih sahnesinde Türk ve Rumen ilişkileri ele alındı.

“Romanya Balkanların aydınlık yüzüdür”

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk ve Rumen ilişkilerinin tarihsel sürecini değerlendirerek Osmanlı Devleti ile savaşmış ancak neredeyse sorun yaşamadan ilişkisine devam eden ender ülkeler arasında yer alan Romanya için “Balkanların aydınlık yüzü” ifadesini kullandı.

Konferansta çok sayıda değerli tarihçinin çalışmalarından bahseden Prof. Dr. İlber Ortaylı, günümüzde Romanya tarihi çalışan Türk tarihçi ve Türk tarihi üzerine çalışan Rumen araştırmacı sayısının az olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ortaylı, konferansta komünizm döneminde dahi Türk ve Rumen ilişkilerinin sıkı bir şekilde sürdüğünü tarihî örnekleriyle ortaya koydu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuşmalarının devamında Dimitri Cantemir’in kaleme aldığı “Osmanlı Tarihi” isimli eserin tarih alanında yazılan önemli eserler arasında yer aldığını ve çok sayıda dile tercüme edildiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Ortaylı, iki ülkenin ilişkilerini ele alan bu anlamlı program için Bükreş Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini iletti.

Cumhuriyet Dönemi’nden Günümüze Türk-Rumen İlişkileri

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Enis Tulça, Osmanlı Dönemi’nde Türk-Rumen ilişkilerinin aslında sona ermediğini sadece rejim değişikliği ile devam ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Tulça, Romanya’nın Osmanlı Devleti’nden ayrıldıktan sonra ülkede açtığı ilk elçiliklerden birinin Osmanlı Devleti’nin elçiliği olduğunun altını çizerek “Balkan Savaşlarının yaşanması bile ilişkileri bitirmemiş aksine yapılan görüşmelerle artık iki farklı devlet olarak yola devam edilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap bölümünün ardından düzenlenen imza töreninde Prof. Dr. Ortaylı ve Prof. Dr. Tulça kitaplarını imzalayarak katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Diğer Etkinlikler

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...