Çinli Medya Mensupları İstanbul’da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, kültür diplomasisi çalışmaları çerçevesinde başlattığı “Misafirimiz Olun” projesi ile Çin’in ünlü sosyal medya fenomenleri ve gazetecilerini Türkiye’de ağırlıyor.

Türk dilini, kültürünü ve tarihini dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği önemli projelerden biri olan “Misafirimiz Olun” çağrısıyla Türkiye’de ağırladığı misafirlere yenilerini ekleyen YEE, 11 Çinli gazeteci ve sosyal medya temsilcisini 3 Temmuz 2018 tarihine kadar misafir edecek.

İstanbul, Kapadokya, İzmir ve Fethiye bölgelerini keşfe çıkacak heyet, Pera Müzesi ile başladığı İstanbul gezisi kapsamında Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş, Kapalıçarşı ve İstanbul Modern Sanat Müzesi'ni ziyaret etti.

Cami, müze ve eserler hakkında bilgilendirilen heyetin bir sonra durağı Teknopark İstanbul oldu. Ülkemizin tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerini keşfetmekle beraber Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel alanda yakalamış olduğu gelişmişlik düzeyini de yerinde gözlemlemelerine olanak sağlayan programda heyet, Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesini de inceledi.

Özellikle yerli ve milli savunma sanayimiz, teknoloji temelli haberleşme ve ulaşım sistemlerinin inovasyona dayalı üretimi, havacılık ve uzay teknolojileri alanında dikkat çeken başarılara imza atan Teknopark İstanbul’daki ziyarette Çinli heyete, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş eşlik etti.

"Misafirimiz olun Türkiye'yi birlikte anlatalım"

Ziyareti değerlendiren Prof. Dr. Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyareti sonrası Türkiye ve Çin arasında var olan ilişkilerin geliştirilmesi kararını hatırlattı. Yunus Emre Enstitüsünün üstlenmiş olduğu misyon gereği, Çin'de olumlu bir Türkiye algısının olmadığının tespit edilmesinin ardından medya temsilcilerinin Türkiye’ye davet edildiğini aktaran Ateş, "Misafirimiz olun Türkiye'yi birlikte anlatalım" sloganıyla davet edilen misafirlere Türkiye’yi ve Türk kültürünü yerinde tanıma fırsatı sunulduğunu kaydetti. Bu sayede Çin basınında pozitif bir Türkiye algısı oluşturulduğuna dikkati çeken Ateş, Kapadokya, Ege, Fethiye ve civarında Çinli turist sayısındaki artışın somut verilerle ortaya konduğunu aktardı. Yanı sıra Amerika ya da Avrupa kaynaklı tercüme haberler yerine Çinli medya mensuplarının haberi yerinde oluşturarak ana haber ve video haber kanallarında paylaşmasına olanak sağlayan ziyaretlerin, Türkiye’nin imajını pozitif hale getirirken iki ülke ilişkilerine katkı sunduğuna vurgu yaptı.

Enstitü Başkanı Ateş, Türkiye'yi yurt dışında daha iyi tanıtmak ve Türkiye algısını pozitif hale getirebilmek amacıyla geliştirilen projelerden birinin de TABİP olduğunu belirterek konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

"TABİP'in (Türkiye Akademik ve Bilimsel İşbirliği Projesi) Buradaki tek amacı, Türkiye'nin bilim ve teknolojide, inovasyonda ne kadar ileri olduğunu göstermek, diğer taraftan da Türkiye'deki teknolojik gelişmeleri dışarıyla paylaşmak. Özellikle genç insanlar sadece kültür-sanat, tarihle yetinmiyorlar. Teknolojide hangi aşamada olduğunuz da sizin algınız açısından çok önemli. TABİP de bunu sağlayan Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde bir proje. Bu proje kapsamında da özellikle teknokentler, inovasyona dayalı üretimler, yeni teknolojiler, Türkiye'deki genç insanların ürettiği bilişim teknolojileri, savunma sanayii, bu alanlarda ne kadar ileri düzeyde olduğumuzu gösterdiğimizde o zaman Türkiye algısı da pozitif hale geliyor."

Çin’in en etkin ve en büyük ikinci sosyal medya platformu olan Yidian Zixun temsilcisi Lu Fei başta olmak üzere, ülkenin resmi televizyon kanalı CCTV 2’nin uluslararası finans programı direktörü Hu Yuann ve milyonlarca takipçiye sahip sosyal medya fenomenleri ile kanaat önderlerinin yer aldığı heyet, program sonunda iki ülke ilişkilerinin gelişmesine sundukları katkıdan ötürü teşekkür ettikleri Enstitü Başkanına Çin’in önemli tarihi turistik sembollerinden biri olan ‘Yasak Şehir’in gravürünün nakşedildiği özel bir dokuma hediyeyi etti.