Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsünü Ziyaret Etti

Yazıcı-dostu sürüm

Enerji alanında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malezya’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsünü (YEE) ziyaret etti. Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Ömer Altun’dan Enstitünün Malezya ve bölgedeki çalışmaları hakkında bilgi alan Dönmez, ziyareti kapsamında Malezya’da eğitim gören öğrenciler, iş insanları ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Buluşmada ziyaretçilerle tek tek tanışan Bakan Dönmez, öğrencilerin eğitim hayatları ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 

TÜRKİYE’NİN GÖNÜLLÜ ELÇİLİĞİNİ YAPIYORLAR

 

Bakan Dönmez: Türkçemizi ve kültürümüzü dünyayla buluşturan Yunus Emre Enstitüsüne başarılar diliyorum. Dünyaya açılan yeni penceremiz Yunus Emre Enstitüsü ile Gelin Tanış Olalım.

Fatih Dönmez, Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü hizmet binasında gerçekleşen buluşmada yaptığı konuşmada, dünya genelindeki enerji politikalarına ve Türkiye’nin son dönemde enerji alanında yapmış olduğu atılımlara değindi. Ayrıca Türkiye ve Malezya arasında son yıllarda hızla gelişen ilişkilerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Dönmez, yurt dışında yaşayan her vatandaşımızın bulunduğu ülke ile Türkiye arasında bağ kuran elçiler olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, gerçekleştirdiği ziyareti Twitter hesabından da paylaşarak "Türkiye'den binlerce kilometre uzakta, eğitim almak için Malezya'ya gelen gençlerimizle Kuala Lumpur YEE'de bir araya geldik. Türkçemizi ve kültürümüzü dünyayla buluşturan Yunus Emre Enstitüsüne başarılar diliyorum. Dünyaya açılan yeni penceremiz Yunus Emre Enstitüsü ile Gelin Tanış Olalım." ifadelerini kullandı.

MALEZYA’DA 22 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ TÜRKÇE ÖĞRENMEYE BAŞLADI

Malezya’da 2017 yılı şubat ayından itibaren faaliyet göstermeye başlayan Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsünde, yılda 3 dönem (güz-bahar-yaz) hâlinde gerçekleşen Türkçe kurslarında şimdiye kadar toplam 22 binin üzerinde öğrenci Türkçeyle tanıştı.

Enstitü tarafından yürütülen “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamında Malezya’da 9 üniversite ve 3 kolejle, Tayland’da ise bir üniversite ve bir kolejle protokol imzalandı ve bu eğitim kurumlarında Türkçe seçmeli ders olarak müfredata girdi.

Kovid-19 pandemi sürecinin başlamasıyla derslere ara vermeden çevrim içi eğitime geçen Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü, bu sayede kapılarını tüm Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkelerine açma fırsatı buldu. Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü tarafından pandeminin ilk günlerinden günümüze kadar sürdürülen çevrim içi Türkçe kurslarına Endonezya, Tayland, Brunei, Vietnam, Singapur, Kamboçya, Myanmar, Filipinler ve daha birçok farklı ülkeden kursiyerler ücretsiz olarak katılabiliyor. Ayrıca Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü tarafından Malezya Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı personellerine yönelik Türkçe kursları düzenleniyor. Enstitünün 2022 yaz dönemi itibarıyla 2 bin 643 aktif öğrencisi bulunuyor.

SANAT KURSLARI VE KEMANKEŞ PROJESİ DEVAM EDİYOR

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü, Malezya ve bölge ülkelerindeki yerel paydaşlarıyla kültür sanat ve dil alanında faaliyetler gerçekleştirmek için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü Türkçe eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kültür sanat alanında da etkinlikler gerçekleştiriyor. Enstitü bünyesinde Osmanlı Türkçesi, ud, hüsn-ü hat ve geleneksel Türk okçuluğu alanlarında kurslar düzenleniyor.

Enstitünün Okçular Vakfı ile hayata geçirdiği Kemankeş Projesi kapsamında ise International Idrissi School ile imzalanan protokol çerçevesinde, geleneksel Türk okçuluğunu dünyada ilk olarak okul müfredatına alındı. Türkiye’de eğitim alan eğitmenler tarafından International Idrissi School’daki geleneksel Türk okçuluğu derslerine 2018 yılından bu yana 440 öğrenci katıldı.

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü, Malezya’da tanıtım günleri, konferanslar, sergiler, film gösterimleri, konserler, akademik toplantılar, çeviri atölyeleri, konuşma kulüpleri ve Türk mutfağı etkinlikleri düzenliyor. Malezya Kraliyet Sarayında Enstitünün organizasyonunda 2019 yılında gerçekleştirilen Türk Mutfağı etkinliğinde, Türk Mutfağı Tarihi Araştırmacısı, Yemek Yazarı ve Şef Ömür Akkor, Malezya Kraliçesi Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ile birlikte Türk mutfağından yemekler pişirmiş ve etkinlik ile Türk mutfak kültürü tanıtılmıştı.