Geleneksel Filistin Elbiseleri Ankaralı Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi yönündeki çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Enstitü bu çerçevede, Filistin topraklarındaki köklü geçmişi desenlerinde yansıtan geleneksel Filistin elbiselerinin yer aldığı “Kökler ve Elbiseler – Filistin Topraklarında Asırların Ölümsüz Desenleri” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gönüllülük esaslı çalışan popüler kültür topluluğu Ürdünlü Al Hanuneh Derneği tarafından hazırlanan sergi, 20 Aralık 2018 Perşembe akşamı Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Al Hanuneh Derneği Başkanı Nimet Mustafa Ali Musleh tarafından açılışı gerçekleştirilen programa kamu kurumlarının temsilcileri, uluslararası kuruluşlar ve diplomatik misyon temsilcileri de katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yaptığı konuşmada Filistin kültürünü ve medeniyetini dünyaya tanıtmak amacıyla hazırlanan serginin bilimsel verilere dayandığını aktardı.

Barışı kalıcı kılabilmenin temel yolunun, insanı ve insanın ürettiklerinin merkeze alınması ile mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şeref Ateş, dünyadaki zarafet, iyilik ve güzelliğin ancak kültür-sanatla elde edilebileceğini söyledi.

Al Hanuneh Derneği Başkanı Nimet Mustafa Ali Musleh ise Dernek olarak 90’lı yıllarda Filistin kültürüne ait müzikten elbiselere kadar pek unsuru biriktirerek genç nesillere aktarmaya çalıştıklarını aktardı.

Bir ulusun ulus olabilmesi için kültürel yapısının olması gerektiğine değinen Nimet Mustafa, köklü bir geçmişe sahip olan Filistin’e ait kültürel zenginliklerinden bazılarının bu sergide bir araya getirildiğini söyledi.

“Kökler ve Elbiseler - Filistin Topraklarında Asırların Ölümsüz Desenleri ” Sergisi

Sergide, Filistin’in kültürel mirasının koruması ve tanıtılması amacıyla yeniden üretilmiş olan Filistin geleneksel kıyafetleri yer alıyor. Bu kıyafetlerin tarihsel süreci ve bölgesel dağılımları hakkında bilgilerin de sunulduğu sergi, 35 adet Filistin geleneksel kıyafetleri, atkı, şal, çanta ve muhtelif açıklama tablolarından oluşuyor. Elbiselerin menşei, kullanılan malzemeler ve nakışlı motiflerin anlamları ise bilgi panolarında sanatseverlerle paylaşılıyor.

Sergi, 27 Aralık 2018 tarihine kadar Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda ziyarete açık olacak.