Genç Arkeologlar Hitit Medeniyetinin İzini Sürdü

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın dört bir yanından arkeolojiden tarihe, coğrafyadan sanat tarihine pek çok alanda sosyal bilimciyi buluşturduğu Arkeoloji Yaz Okulu katılımcılarını Türkiye’de ağırlamaya devam ediyor.

Türkiye’nin dünya kültürel mirasındaki eşsiz yerlerini görme fırsatı yakalayan Arkeoloji Yaz Okulu katılımcıları Gelibolu, Troya, Efes, Zeugma Mozaik Müzesi, Assos, ve Göbeklitepe keşiflerinin ardından Ankara’da Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti. Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile bir araya gelen katılımcılar bu zamana kadar Türkiye’de edindikleri deneyimlerini paylaştı. Malezya’dan programa katılan Nur Syazwani Naqibah BINTI Md Baseri “Kitaplarda okuduğum ve hayalini bile kuramadığım yerleri Arkeoloji Yaz Okulu sayesinde yerinde tanıdım. Hayalimi gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Enstitü ziyaretinden sonra Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi’ni ziyaret eden katılımcılar daha sonra başkent Ankara’nın en önemli sembollerinden biri olan Ankara Kale’sini gezdi.

Arkeoloji Yaz Okulu Ankara gezisinden sonra 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilen ve günümüzden 5 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan Hattuşa Ören yerini keşfe çıktı. Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle gerçekleştirilen Hattuşa ve Alacahöyük Ören Yeri ziyaretlerine Hattuşa Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Andreas Schacahner öncülük etti.

Schacahner’ın konferansıyla başlayan programda katılımcılar ören yerleri hakkında detaylı bilgi aldı.

Konferans sonunda Hattuşa Ören yerindeki kazı çalışmalarına dahil olan katılımcılar görmeyi hayal ettikleri yerde kazı yapma fırsatı yakaladı.

Arkeoloji Yaz Okulu katılımcılarını burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Andreas Schacahner, “Bugün Hattuşa’da 21 farklı ülkeden Türkiye’ye gelen arkeoloji, tarih, sanat tarihi gibi sosyal bilimler alanında öğrencileri ağırlıyoruz. Yunus Emre Enstitüsü sayesinde Türkiye’nin birçok kültür varlıklarını, geçmişi yansıtan mekânları gezme ve tanıma fırsatı buldular. Ve böylece Anadolu topraklarının zengin kültür mirasını yerinde tanımış oldular. Bu bence çok güzel bir tecrübe. Ben Boğazköy ve Hattuşa Kazı Başkanı olarak bu program bana ilk sorulduğu zaman seve seve destek vereceğimi belirtmiştim. Nitekim bugün öğrencilerle ve Yunus Emre Enstitüsü sorumluları ile birlikte Hattuşa Ören Yeri’ni ve devam eden kazımızı gezdik. Böylece Hitit kültürünün en nadide yerlerini, en önemli eserlerini tanımış, görmüş oldular. Kendi arkeolojik çalışmalarında bu ilk elden aldıkları bilgilerden muhakkak faydalanacaklarını düşünüyorum”

Katılımcılar Hattuşa ziyaretinin ardından bölgenin bir başka kültürel zenginliği olan Alacahöyük Ören Yeri’ni de ziyaret etti.

Hattuşa’da kültürel ve tarihî gezilerini tamamlayan katılımcılar Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman ve bir araya geldi.

ABD, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Çekya, Çin, Fas, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Kazakistan, İngiltere, İran, Lübnan, Malezya, Mısır, Romanya, Tunus ve Ukrayna’dan gelen katılımcılara alanlarında deneyim kazandıran ve Türkiye ile güçlü bağlar kurmasına vesile olan “Arkeoloji Yaz Okulu” programının bir sonraki ve son durağı İstanbul olacak.