Güzel Bir Dünya İçin El Ele Veren Gençler İstanbul’u Renklendirdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 9.su düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu”na özel ‘Güzel bir dünya için el ele’ etkinliği düzenlendi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan ve Enstitünün Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Musa Yıldız’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen programda118 ülkeden 1000 öğrenci, Cemal Reşit Rey Salonu’nda bir araya geldi.

Program, yaz okulu öğrencilerinden Keremet ve Mahmud’un Evliya Çelebi ve Yunus Emre’den okudukları dizeler ile başladı. Türkiye’nin farklı şehirlerinde Türk kültürünü keşfeden öğrenciler, ozanlarımızın deyişlerini büyük bir maharetle sahnelediler.

Türkçeyi ve Türk kültürünü Anadolu’ya kadar takip ederek dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen kültür elçileri, 9. Türkçe Yaz Okulu’na özel hazırlanan “Güzel bir dünya için el ele” adlı sanatsal çalışmayla kendi kültürel ve bireysel farklılıklarını İstanbul silüetine yansıttılar.  Ressam Şafak Tavkul’un eşliğinde hazırlanan kumaş tuvali elleriyle renklendiren öğrenciler, hazırladıkları bu çalışmayı gecenin konuklarına sergilediler.

“Her bir bireyi kazanmak, dünyaları kazanmak kadar değerlidir”

Programın açış konuşmasını yapan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye’nin tanınırlığını sağlamak amacıyla Enstitünün yürüttüğü kültürel diplomasi faaliyetlerinin en seçkin unsurlarından birinin “Türkçe Yaz Okulu” olduğunu vurguladı.

Dünyada başka bir örneği bulunmayan yaz okulunun bu sene 118 ülkeden 1000 kişinin katlımı ile Türkiye’nin farklı şehirlerinde, standart bir kalitede, eş zamanlı başlatıldığını ifade eden Başkan Ateş, programı 32 üniversitenin iş birliği ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin dünyanın her yerinden gençleri programa dâhil ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ateş, gençlere şu ifadelerle seslendi:

“Sevgili gençler, bir aylık eğitim sürecinde yaşayarak gördünüz ki; dünyamızın tüm coğrafyalarından gelen gençler bir arada eğitim alıp ortak paylaşımlarda bulunabiliyorlarmış. Bu programda ortak paylaşımlar Türkçe olarak gerçekleştirilebiliyormuş. Dünyamızda her bir canlının yaşamını sürdürebileceği kadar kaynak varmış. Yeter ki yeryüzü kaynaklarını çatışmalara, savaşlara, üstünlük taslamalara ve israfa feda etmeyelim.  Bizler her bir bireyi, onuruna yakışacak şekilde insan olarak değerlendiriyoruz ve her bir bireyi kazanmanın dünyaları kazanmak kadar değerli olduğunu düşünüyoruz.

Bizler dünyamızı güzelleştirmek için iz bırakmak üzere sizleri davet ettik. Yunus Emre Enstitüsünün tek amacı tüm renkleriyle dünya kültürlerinin eşit ve adil olarak ekrana yansıtılmasını sağlamaktır. Dünyada barış için el ele fikrine inanarak Türkiye’ye 118 ülkeden gelerek tüm eğitimlere aktif bir şekilde katıldığınız için siz gençlere teşekkür ediyorum. “

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, konuşmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Osman Savaş’a yaz okulu programı boyunca verdikleri destekten ötürü plaket takdim etti.

Program Yusuf Güney konseri ile devam etti. Kerkük Üniversitesi öğrencilerinden Derya’nın seslendirdiği “Gesi Bağları” türküsüne de eşlik eden Yusuf Güney, seslendirdiği Türkçe şarkılarla gençlere unutamayacakları bir gece yaşattı.

Doyasıya eğlenerek Türkiye anılarına bir yenisini daha ekleyen Türkçe Yaz Okulu öğrencileri geceden mutlu ayrıldılar.