İlber Ortaylı’dan Avrupa Konferansları

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün daveti üzerine Viyana’ya gelen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hem Avusturyalılara hem de Türklere yönelik iki ayrı konferans gerçekleştirdi.

5 Mart Salı günü Viyana Diplomasi Akademisinde (Diplomatische Akademie Wien) Almanca olarak verdiği “Avrupa’da 1848 Devrimleri ve Göç” konulu konferansa Avusturyalıların ilgisi büyük oldu. Ortaylı, konferansta bütün Avrupa’yı etkisi altına alan ve büyük imparatorlukların sarsılmasına neden olan 1848 devrimlerinin özellikle sosyal ve siyasal alandaki etkileri üzerine yoğunlaştı. Bu devrimlerin ilginç toplumsal sonuçlarına da dikkat çeken Ortaylı, örnek olarak devrimin etkisiyle Avusturya’dan Osmanlı Devletine sığınan ve sonradan ihtida eden Dr. Abdullah Hammerschmidt’in Kızılay’ın kurucuları arasında yer aldığına vurgu yaptı.

6 Mart Çarşamba günü Viyana Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleşen ikinci konferansın konusu ise  “II. Abdülhamid Devri Ve Avrupa'ya Etkileri” oldu. Ortaylı, Sultan Abdülaziz döneminde Avrupa’yı yerinde görme imkânı bulan Sultan II. Abdülhamit’in siyasi ve sosyal hayatta gerçekleştirdiklerinin bugün bile gündemini koruduğuna vurgu yaptı. Bu devirde Avrupa’ya gönderilen öğrenciler, Avrupa devletleriyle olan münasebetler, Avrupa’daki teknik gelişmelerin takibi gibi alt başlıklara değinen Ortaylı, II. Abdülhamit’i siyasi çekişmelerden uzak değerlendirilmesi gereken tarihimizin önemli şahsiyetlerinden biri olduğunu belirtti.

Konferans sonrasında soruları yanıtlayan ve kitaplarını imzalayan Ortaylı, ayrıca katılımcılarla sohbet etti.