Kazakistan’da Atatürk’ün Anısına Fotoğraf Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 84. yıl dönümünde dünyanın farklı coğrafyalarında düzenlediği etkinliklerle Ulu Önder’i andı.

Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kazakistan Silahlı Kuvvetleri Askerî Müzesinde  “10 Kasım Anılarla Atatürk” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

ATATÜRK’ÜN HAYATINA DAİR 40 FOTOĞRAF

Türk Tarih Kurumunun arşivinden temin edilen, Mustafa Kemal Atatürk’ün teğmen rütbesiyle başladığı askerî hayatından Cumhuriyet’in kuruluşuna, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından cumhurbaşkanı seçildiği döneme kadar Atatürk’ün hayatını birçok açıdan yansıtan sergide 40 fotoğraf yer aldı.

Sergiye, Kazakistan Savunma Bakanlığı Bölüm Başkan Yardımcısı Tölegen Bölecanov, T.C. Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici, TBMM 24. Dönem Milletvekili ve Yunus Emre Enstitüsü Denetleme Kurulu Üyesi Ali Özgündüz, Astana Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Vekili Almagül İssina, diplomatik temsilciler, muhtelif kurum ile kuruluşların temsilcileri, bilim adamları, basın mensupları ve davetliler katıldı.

TBMM 24. Dönem Milletvekili ve Yunus Emre Enstitüsü Denetleme Kurulu Üyesi Ali Özgündüz, 10 Kasım’da Atatürk’ü Kazakistan’da anmanın insana ayrı bir duygu kattığını söyledi.

Astana’da Atatürk’ün Orta Asya’da bulunan en büyük anıtına çelenk bıraktıklarını aktaran Özgündüz, “Bu vesileyle o anıtın yapımında emeği geçenlere teşekkür ederiz. Atatürk’ü, Kazak halkına daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz bu sergide devlet adamı Atatürk, asker adamı Atatürk, diplomat Atatürk, öğrenci Atatürk, savaş meydanında Atatürk gibi her hâliyle fotoğrafları yer aldı.” ifadelerini kullandı.

Özgündüz, Atatürk’ü dost ve kardeş ülkeler olan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nde, Kafkasya’da, Balkanlarda ve elbette dünyada tanıtmak istediklerini vurgulayarak, Yunus Emre Enstitüsü olarak Atatürk’ü daha yakından tanıtmak için çeşitli etkinliklerle çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

10. YIL NUTKU’NUN VİDEO GÖSTERİMİ

Programda, Cumhuriyet’in kuruluşunun 10. yıl dönümünde Atatürk’ün kendi sesini içeren “10. Yıl Nutku”nun video gösterimi gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aziz ruhlarına ithafen Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Askerî Orkestrası tarafından çalınan askerî marş davetlilerden büyük beğeni topladı.

Bir dizi etkinlikten oluşan programın devamında, Kazak ve Türk Müzik Topluluğu “Vardar Ovası”, “Bülbülüm Altın Kafeste” ve “Fikrimin İnce Gülü” gibi Atatürk’ün sevdiği eserlerden oluşan bir konser verdi.

Programın sonunda Astana Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinden Albina Abenova’nın kara kalem Atatürk portre çalışmaları, Kazakistan Savunma Bakanlığı Bölüm Başkan Yardımcısı Tölegen Bölecanov’a ve TBMM 24. Dönem Milletvekili ve Yunus Emre Enstitüsü Denetleme Kurulu Üyesi Ali Özgündüz’e hediye edildi.

10 Kasım Anılarla Atatürk Sergisi, bir ay boyunca Kazakistan Silahlı Kuvvetleri Askerî Müzesinde ziyaretçilere açık olacak.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...