Köln'de Bağlama ile Oda Müziği Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, Almanya Eyalet Müzik Kurumu işbirliğinde bağlamayı oda müziğiyle birleştiren bir konser gerçekleştirdi.

Konserde Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Müzik Kurumu'nun yaptığı bağlama eğitiminden geçen  öğrenciler, edindikleri becerilerini ustalarıyla birlikte sunma fırsatı buldu. Bağlama ile çalınan özgün eserlerin keman ve viyolansel gibi batı müzik aletleriyle birlikte çalınarak takdimi katılımcıların beğenisini topladı. Bağlamanın vuruş tekniklerinin de tanıtıldığı konser, Bektaşi uluğlarından Muhyiddin Abdal'ın  'Zahid Bizi Ta'n Eyleme' parçasıyla kapandı. Konser  Mannheim  Şark Müzik Akademisi hocalarından bağlama ustası Kemal Dinç  tarafından yönetildi.

Enstitü müdürü Dr. Yılmaz Bulut yaptığı değerlendirmede Türkiye'de kadim bir halk çalgısı olan bağlamanın Almanya'da  kariyer yapmasından memnuniyetini dile getirdi. Bağlama ile Batıya özgün müzik aletlerinin birlikte icra edilerek, yeni bir sunum yönteminin Almanya'da  yaygınlaştığına dikkat çekti ve bunun müzik alanında gerçekleşen kültürlerarası yeni bir etkileşim biçimi olduğunu ifade etti.

Eyalet Müzik Kurumu Genel Sekreteri Dr. Von Zahn ise bağlamanın Eyalet düzeyinde tanınmasına ve yaygınlaşmasına katkı sunduklarını belirti. Konseri Rudi Sodemann, Arnd Sprung, Beate Glombek gibi önemli müzik uzmanları beğeniyle takip etti.

Bağlama  eğitimi eyalet Müzik kurumu desteğinde bazı müzik yüksek okullarında dünya müziği başlığı altında sunuluyor. Verilen sertifikalarla öğrenciler Almanya'da  bağlama ustası olduğunu belgeliyorlar. Müzik eğitimi Eyalet Eğitim ve Kültür Bakanlığının desteğiyle yapılıyor.