Kosova’da Geleneksel Türk Okçuluğu 100. Yıl Kupası Yarışması

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, geleneksel Türk okçuluğunun tarihî, sportif, sanatsal, kültürel ve eğitsel nitelikleriyle kavranması, dünyaya tanıtılması ve bu alanda sporcular yetiştirerek kültürler arasındaki diyaloğa katkı sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar sürdürmeye devam ediyor.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle “Geleneksel Türk Okçuluğu 100. Yıl Kupası Yarışması” düzenlendi.

İstiklal Marşı’nın Yazarı ve Millî Şair Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağı Kosova’nın batısında yer alan Şuşitsa köyünde düzenlenen etkinliğe, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Priştine Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz, İstog Belediye Başkanı Ali Nimanaj ile sporseverler katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın, konuşmalarında Cumhuriyet tarihinin önemli bir mihenk taşı ve değeri olan Mehmet Akif Ersoy’un anısına düzenlenen yarışmanın özel bir anlamı olduğunu söyledi.

GENÇ KUŞAK, GELENEKSEL TÜRK OKÇULUĞUNU TANIYOR

Bu tür yarışmaların, genç kuşağın geleneksel Türk okçuluğunu tanımasını ve farklı bir beceri kazanmasını sağlayacağını belirten Doç. Dr. Yalçın, Kosova ile Türkiye’nin tarihî ve kültürel ortak bağlarının daha da güçlenmesi ve halkların birbirine yakınlaşmasına katkı sunacağına inandığını vurguladı.

Kosova’nın Priştine, Prizren, İpek, Mamuşa ve Mitrovica Belediyelerinden yarışmaya katılan “kemankeşler” 8-13, 14-18 ve 18 üstü yaş kategorilerinde yarıştı. Başarılı olan sporculara sertifika ve kupaları takdim edildi.

Etkinlikte ayrıca Şuşitsa Mehmet Akif İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından sunulan halk dansları gösterileri büyük beğeni topladı.

Etkinliğin devamında, Prof. Dr. Erkan Göksu tarafından “Geleneksel Türk Okçuluğu ve Kültürel Miras” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Ayrıca etkinlikte gün boyunca ebru sanatının uygulamalı tanıtımı yapıldı.