Küçük Yürekleri Türkçeyle Coşan Çocuklar, Cumhuriyet’in 100. Yılını Romanya’da Şiirlerle Kutladı

Yazıcı-dostu sürüm

Romanya Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence İl Eğitim Müfettişliği iş birliğinde Dobruca Bölgesi’ndeki devlet okullarında eğitim alan öğrencilere yönelik “9. Geleneksel Türkçe Şiir Okuma Yarışması” düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına atfedilen bu seneki programın teması “Türkiye Yüzyılı” oldu.

Programa, T.C. Köstence Başkonsolosluğundan Konsolos Ayça Doluküp, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, Köstence İl Eğitim Müfettişliği Türkçe Müfettişi İcbal Anefi, Şair Emel Emin, Ovidius Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Berrin Özcan, Köstence’deki okulların müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, Türkçenin ve Türk kültürünün kurduğu kültürlerarası köprüye değinerek yarışmaya katılan tüm öğrencilere özverilerinden, Türkiye’ye ve Türkçeye olan ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Koordinatör Yıldız, “Çok yakın bir zamanda başlatacağımız Tercihim Türkçe Projesi ile Rumen çocuklar artık kendi okullarında da Türkçe öğrenmeye başlayacaklar. Bu ve daha nice çalışmamızı destekleyen Romanya’daki kurumlara ve yetkililere teşekkür ederim.” diye konuştu.

Köstence İl Eğitim Türkçe Müfettişi İcbal Anefi, “Her yıl Yunus Emre Enstitüsü ile düzenlediğimiz bu projeyle çocuklarımızın Türkçeye olan ilgileri giderek artmakta. Eminim ki, yapılacak projelerle bu iş birliği ve Türk kültürünün Romanya’daki itibarı katlanarak artacaktır.” dedi.

Konsolos Ayça Doluküp ise “Yunus Emre Enstitüsünün varlığı ve etkinlikleriyle iki ülke arasındaki bağı kuvvetlendirmesi ve ortak değerler etrafında buluşturması takdire şayandır.” ifadelerini kullandı.

Üç Farklı Kategoride Üç Farklı Şiir Okundu

Köstence ili ve çevredeki yerleşim yerlerinden öğrencilerin katıldığı yarışma, çeşitli yaş gruplarında üç kategoride gerçekleştirildi. Farklı yaş gruplarından yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı yarışmada İsmet Özoğuz’un “Cumhuriyet’e”, Ömer Bedrettin Uşaklı’nın “Akdeniz’e Doğru” ve Zati Arca’nın “Cumhuriyet Marşı” isimli şiirleri okundu. Türkçeyle birleşen küçük yürekler, şiirler okuyarak Türkiye sevgilerini büyük bir coşkuyla ifade ettiler.

Bu yıl, dokuzuncu kez düzenlenen yarışmaya, katılımcıların yoğun ilgi göstermesi sebebiyle Romanya Yunus Emre Enstitüsünün belirleyeceği yeni kategoriler eklenecek.

Yarışmaya Katılan Bütün Çocuklara Hediyeler Verildi

Yarışmanın ardından her kategoride ilk üçe giren yarışmacılara özel ödüllerin verilmesinin yanı sıra tüm öğrencilere Yunus Emre Enstitüsünün hazırladığı hediyeler ve katılım belgeleri takdim edildi.

Köstence’de büyük bir coşkuyla gerçekleşen yarışma, çekilen toplu hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Romanya’da Türkçe Öğretimine Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretimi faaliyetleri çerçevesinde düzenlediği kurslarla ve Romanya’da Kamu Çalışanlarına Türkçe Öğretimi (KATÖP) Projesi ile binlerce üst düzey görevliye Türkçe öğretti.

Enstitünün uhdesinde başlatılacak Tercihim Türkçe Projesi kapsamında yüzlerce devlet okulunda Rumen öğrencilere Türkçe dersleri verilecek.