"Kültürel Endüstrilerin Oluşturulmasında Üniversitelerin Rolü" Kayseri’de Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün yürütücüsü olduğu AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında desteklenen “Connect for Creativity” projesinin ikinci konferansı Kayseri’de gerçekleştirildi.

British Council öncülüğünde Türkiye’den Abdullah Gül Üniversitesi ve ATÖLYE, Sırbistan’dan Nova Iskra ve Yunanistan’dan BIOS’un ortaklığında yürütülen “Connect for Creativity” projesinin “Kültürel endüstrilerin oluşturulmasında üniversitelerin rolü” konulu konferansı, Abdullah Gül Üniversitesi ev sahipliğinde 5-6 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Türkiye ve Avrupa’dan, temelinde yaratıcılık ve girişimcilik yatan farklı mesleklerden yüze yakın temsilci konferansta bir araya geldi. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nun açış konuşmalarıyla başlayan konferansta Creative Catalyst (yaratıcı kataliz) başlığı ile düzenlenen konferansta, yaratıcı endüstrilerin inşa edilmesinde üniversitelere düşen rol birçok farklı boyutuyla tartışıldı.

Projenin önemli bir ayağını da kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesinde yaratıcılık merkezlerinin rolünü işleyen ve 5 ay süren Cardiff Üniversitesi Yaratıcı Ekonomiler Ekibinin yürüttüğü araştırma, konferans kapsamında katılımcılarla paylaşıldı. Yunanistan, Sırbistan, Birleşik Krallıklar ve Türkiye’de yaratıcılık merkezleri müdürleri, üyeleri, akademisyenler ile özel ve kamudan paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına ilişkin çarpıcı veriler katılımcılarla paylaşıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 75’i yaratıcılık merkezlerinin kültürlerarası iletişime doğrudan katkı sağladığını hatta kolaylaştırdığını ifade etti. Rapora göre “Yaratıcı işler yaratıcılık merkezlerinin temelini oluştururken, toplumun yaratıcılığının da kültürlerarası diyaloğu kolaylaştırdığı” ifade edildi.

Konferansın sonraki bölümlerinde katılımcılar, farklı seslerden yaratıcılık ve yenilikçilik hikâyeleri dinleme şansı buldu.