Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünün "2023 Faaliyet Stratejisi ve Planlaması Çalışma Toplantısı" Tamamlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünün "2023 Faaliyet Stratejisi ve Planlaması Çalışma Toplantısı", 18-19 Ağustos 2022 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa’da yapıldı.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) KKTC Eğitim Yerleşkesi'nde düzenlenen programa, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Osman Kurt, ASBÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Enver Arpa, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğinden temsilciler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Program, ASBÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Enver Arpa ve Yunus Emre Enstitüsü Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Osman Kurt ve Yunus Emre Enstitüsü Prof. Dr. Şeref Ateş’in açış konuşmalarıyla başladı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr.  Ateş, programın açılışı öncesinde değerlendirmelerde bulunarak KKTC'nin, Yunus Emre Enstitüsü için çok kıymetli olduğunu belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü olarak bulundukları ülkelerdeki halk ile Türkiye arasında bağ kurduklarını söyleyen Ateş, kültürel bağların, asırlar boyunca nesillere aktardığı en önemli ilişkilerin başında geldiğini ifade etti.

KKTC’DE KÖKLERİNE BAĞLI, ÜRETİME, KALKINMAYA VE BİLİME ÖNEM VEREN BİR GENÇLİĞİN YETİŞMESİNİ İSTİYORUZ

Prof. Dr. Ateş, Yunus Emre Enstitüsünün temel amacının, gittikleri ülkenin dokusunu, kültürünü, insanını ve yaşam tarzını tanımak, stratejileri ona göre geliştirmek olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"KKTC'deki 2023 planlarımızı, KKTC'li akademisyen, düşünür ve kültür insanlarının Türkiye ile nasıl bir bağ kurmak istedikleri, insanların hem Türkiye'de hem KKTC'de hem de dünyada niteliklerini artıracak kültürel faaliyetlerin geliştirilmesi gibi konuları istişare edeceğiz. Beraber yol almak için KKTC'de iki günlük bir çalışma yapacağız, akabinde bu çalışmalara uygun bir şekilde planlama ve program geliştireceğiz. İnşallah KKTC'de yaşayan insanlar için faydalı olabilecek bir çalışma ümit ediyoruz."

Özellikle gençlerin kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Ateş, "KKTC'de köklerine bağlı, üretime, kalkınmaya ve bilime önem veren bir gençliğin yetişmesini istiyoruz." dedi.

Ateş, Türkiye'nin KKTC'deki kültürel ve diğer faaliyetlere katkılarının ne olabileceği, akademik değişim programlarının gerçekleştirilmesi ve iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi artırmak gibi konuların yerinde görülmesinin, KKTC'deki yetkin kişilerle istişare edilmesinin önemine değindi.

"BİZ BİR ŞEYİ ANLATMAYA, DAYATMAYA DEĞİL, ANLAMAYA VE BİRLİKTE HAREKET ETMEYE GELDİK"

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünün 2023 Faaliyet Stratejisi ve Planlaması Çalışma Toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Yunus Emre Enstitüsünün Başkanı Ateş, şöyle konuştu:

“Ortaya bir yol haritası çıkacak. Nasıl ki Yunus Emre Enstitüsü buradaki faaliyetlerini KKTC halkının isteği doğrultusunda geliştiriyorsa 2023 için de bize bir sıçrama, yeniden geliştirme fırsatı verecek." d

KKTC'ye kurum olarak özel ilgi gösterdiğini vurgulayan Ateş, şöyle devam etti:

"(Kıbrıs Türkleri ile) Ortak geçmişimiz ortak tarih, geçmiş, bugünümüz ve geleceğimiz var. Biz Türk kültürünün tanıtıcısıyız. Yunus'un görüşü doğrultusunda bağ kurmak ve insanları tanımak istiyoruz. Gelecek yıl bu planlamaların ürünleri olacak. Sahada, kırsal bölgelerde de nasıl etkin olabileceğimizi ele alacağız. Kendi çocuklarımızı, gençlerimizi, kadınlarımızı ve erkeklerimizi bu kültürel Türkiye misyonuyla, KKTC'nin geliştirdiği kültürel özelliklerle nasıl birleştireceğimizi ele alacağız. Biz bir şeyi anlatmaya, dayatmaya değil, anlamaya ve birlikte hareket etmeye geldik. Buranın (KKTC) yüzyıllardır geliştirdiği bir kültürel doku var. Bu dokuyu anlayıp birlikte Türkiye, Avrupa ve farklı coğrafyalarda sese ve nefese dönüştürmek için uğraşıyoruz."

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdullah Aktaş, Lefkoşa'daki merkezin 2022 faaliyetleri hakkında bilgi veren bir sunumunun ardından, diğer öneri ve bilgi aktarımını içeren konuşmalar yapıldı.

Ankara HBV Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. İsmail Şahin, ASBÜ KKTC Rektör Yrd. Zeki Akçam, TMK Edebiyat Öğretmeni Ayeş Atasayan Ulusoy ve Seda Kıngır Yüksel tarafından diğer öneri ve bilgi aktarımını içeren konuşmalar yapıldı.

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü 2023 Faaliyet Stratejisi ve Planlama Çalışma Toplantısı, Kıbrıslı akademisyenler, eğitimciler ve STK temsilcilerinin görüş ve önerilerini sunduğu müzakere bölümü ile devam etti.  Millî Eğitim ve Kültür Eski Bakanı Sn. İsmail Bozkurt, Prof. Dr. Ulvi Keser, Kalavaç Köyü Eski Muhtarı Ömer Meraklı, UKÜ Eğitim Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Kayhan, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Uzmanı Ahmet Üngüder, KKTC CB Engelli Dernekleri Koordinatörü Ahmet Akdeniz, Cumhurbaşkanlığı STK Koordinatörü Latif Akça, Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Lefkoşa Koordinatörü Mithat Tekçam, Hala Sultan İlahiyat Koleji Müdürü Himmet Turgut, Arın İsmetoğlu, Serdarlı Sağlık ve Kültür Derneğinden İsmihan Yorgancı da müzakere bölümünde çalışma toplantısına görüşleriyle katkıda bulundu. Toplantı, Prof. Dr. Şeref Ateş’in genel değerlendirme yaptığı kapanış bölümü ile sona erdi.

Toplantının ikinci gün oturumu ise 19 Ağustos 2022 tarihinde Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünde düzenlendi. 2023 yılında gerçekleştirilmesi muhtemel faaliyet konularına dair istişarelerde bulunulan toplantıya, Prof. Dr. Şeref Ateş Başkanlık etti. YEE Mütevelli Heyet Üyesi ASBÜ Rektör Yrd. Ali Osman Kurt, ASBÜ KKTC Rektörü Sn. Enver Arpa, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yrd. Ahmet Naim Çiçekler, Kültürel Tanıtım ve Projeler Dairesi Başkanı Babür Turna ve Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdullah Aktaş da toplantıda hazır bulundular.

18-19 Ağustos 2022 tarihlerinde resmi temaslarda bulunmak ve çalışmalar yapmak üzere KKTC’ye gelen Prof. Dr. Ateş, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ BAŞKANI PROF. DR. ATEŞ KKKTC CUMHURBAŞKANI TATAR'I ZİYARET ETTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 22 Ağustos 2022 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının kendi sesini farklı ülkelerde Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla duyurmaya başladığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının izolasyonlara rağmen her alanda ilerlemeye devam ettiğini belirten Tatar, Yunus Emre Enstitüsü 'nün gerçekleştirdiği faaliyetlere mümkün olduğunca katıldığını dile getirdi.

Tatar, KKTC’nin bir devlet olduğunu ve karşı tarafın bunu görmezden geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kıbrıs Türküne her türlü saldırıyı yapmış bir zihniyetle karşı karşıyayız. Burada sürdürülebilir bir yapının oluşması için karşı tarafın herhangi bir gayreti yoktur. Bizi bu Ada'da azınlığa düşürmek istemektedirler. Biz, Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle kendi yapımızı güçlendirmekteyiz. Kıbrıs Türk gençliğinin farklı etkinliklere katılması, onlara moral ve motivasyon sağlayacaktır."

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİZİ HER ZAMAN DESTEKLEMEKTEDİR"

KKTC'li gençlerle gurur duyduklarının altını çizen Tatar, bütün sıkıntılara karşın KKTC'yi tanıtmak adına çalışan, mücadele eden bir halk olduğunu ve her alanda başarı gösterildiğini belirtti.

Tatar, "Ana vatan Türkiye, farklı Türk devletlerinde yaptığı etkinliklerde de Kıbrıs Türk halkının daha iyi bir noktaya gelmesine destek olmaktadır. Ben her zaman bağımsızlığımızı savundum. Türkiye Cumhuriyeti, bizi her zaman desteklemektedir." dedi.