Londra'da 6.Türk Toplumu Sanat Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu ve Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından ‘’Gelin sanatla buluşalım’’ çağrısı ile yola çıkılarak düzenlenen ve bu yıl altıncısı gerçekleşen ‘Türk Toplumu Sanat Sergisi’, Londra Yunus Emre Enstitüsü Galerisinde ziyarete açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu ve Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2019 yılından itibaren aralıksız olarak düzenlenen Türk Toplumu Sanat Sergisi, Birleşik Krallık’ta yaşayan sanatçıların üretkenliğini teşvik etmek, onları sanatseverlerle buluşturmak ve Türk toplumunun birliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir. Sergi, Londra Yunus Emre Enstitüsü Sanat Galerisi’nde 5 Mart 2024 Salı akşamı sanatçıların ve ailelerinin yoğun ilgisiyle gerçekleşen bir törenle sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk sanatçıların destek ve katkılarıyla düzenlenen sergide bir araya gelen sanatçılar ve sanatseverler sergilenen sanat eserlerini yakından inceleme deneyimini yaşadı. Ayrıca sanatçılara destek olmak ve tanınırlıklarını artırmak amacıyla dileyen sanatçıların eserlerinin satışının da yapılacağı sergi, 5 – 25 Mart 2024 tarihleri arasında Londra Yunus Emre Enstitüsü Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Geleneksel Sanatlardan Dijital Sanata 66 Eser

Bu yıl sergiye 113 başvuru yapıldı ve 46 sanatçının geleneksel sanatlardan dijital sanata, fotoğrafçılıktan el işi projelerine kadar geniş bir yelpazede sanatsal ifadeleri temsil eden 66 eşsiz eseri seçildi.

Kolektif bir çalışma olan Türk Toplumu Sanat Sergisi, sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasında ve sanatçıların platform oluşturmasında önemli bir rol oynarken, toplumsal etkileşimi, diyaloğu ve birlikteliği de teşvik ediyor. Serginin küratörlüğünü bu yıl da yedi sanatçıdan oluşan seçkin bir jüri grubu üstlendi: Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Sayın Bekir Utku Atahan, Yunus Emre Enstitüsü Londra Müdürü Mehmet Karakuş, Sanatçı Ali Haydar Yeşilyurt, Sanatçı Cevdet Akman, Sanatçı Nagihan Seymour, Sanatçı Nilay İşlek, Sanatçı Rümeysa Memiş. Jüri üyeleri eserleri özgünlük, yaratıcılık, teknik ve ifade biçimlerine göre değerlendirdi.

Sergi, katılımcı sanatçıların ve önemli isimlerin katıldığı özel bir açılış töreniyle açıldı. Açılış törenine sanatçılar, sanatseverler, diplomatlar, gazeteciler ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı. Serginin konukları arasında Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, Yunus Emre Enstitüsü Londra Müdürü Mehmet Karakuş, Camden Belediye Başkan Yardımcısı Samata Khatoon ve serginin jüri üyeleri de yer aldı. Jüri üyeleri her sanatçıya katılım sertifikası takdim etti. Konuklar, sergilenen eserlerin ve etkinliğin canlı atmosferinin tadını çıkarırken, Türk mutfağından ikramlıklar ve samimi sohbetler eşliğinde keyifli vakit geçirdi.

Proje koordinatörlüğünü Ayşe Gökçen Yücel’in, proje asistanlığını Ayşe Kaya, Meryem Küçük ve Şehribanu Turan’ın yaptığı, ayrıca sekreteryasını Merve Zorpineci Özcan’ın ve teknik desteği Sevim Çakır’ın gerçekleştirdiği sergide, toplamda 81 eserle yer alan 46 sanatçı şu şekilde sıralanıyor: Alev Jemal, Alisher Ilkhamov, Ali Ergin, Arzu Taylan Ersöz, Ayşe Özlem Yüksel, Ayşe McGowan, Ayşegül Coles, Banu Rezzan Phillips, Binal Webb, Burcu Özaltın, Burçak Kafadar, Can Efe Özcan, Cemali Çiftçi, Delfin Uslu, Demet Tokbay, Eda Özlem Sipahioğlu Diler, Ramazan Ekrem Öztürkmen, Eylül Özmen Yüksel, Fatma Karaer, Fatma-Ivona Koçhan, Feten Ben Dhieb, Filiz Kumru, Sadiye Serin, Gökçen Tanyer, Gültekin Uzuner, Gün Orgun, Abdullah Yusuf, Hanife Yusuf Kiatip, Kadir Uğur Varlı, Kübra Topal, Mehmet Özmen, Megan Zeynep Dilnutt, Meltem Firuzan Yılmaz, Meral Komanova, Metin Salih, Mine Bayar, Müge Koçak, Muhsin Adalı, Nilgün Baklacı, Nurgül Sümer, Refie Nuredin Rufi, Rukiye Akın, Şerife Orak, Serpil Eryalçın, Sevim Hacıöztürk Çakır, Şöhret Başaran Howells, Zehra Özhan.

Serginin Çevrim İçi Kataloğu Yayımlandı

25 Mart 2024 tarihine kadar Yunus Emre Enstitüsünün Fitzrovia’daki sanat galerisinde görülebilecek sergi açıldığı ilk günden itibaren çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekmeye başladı. Geleneksel sanatlardan, çağdaş sanatlara, fotoğraftan heykel sanatına kadar çok geniş bir yelpazesi olan sergiye sadece Londra’dan değil dünyanın dört bir yanından ulaşılabilmesi için serginin çevrim içi kataloğuna Londra Yunus Emre Enstitüsünün internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.