Medeniyet Mirası Programının İlk Adımı Bakü’de Atıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün organize ettiği, İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Derneği (MEDAR) Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından projelendirilen “Medeniyet Mirası; Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” projesi kapsamındaki programların ilki Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen tanıtım programı ile başladı.

Program ile tarihe yön veren medeniyetlerin hikâyelerinin anlatıldığı programda bir dizi faaliyet yapıldı. Sahip olduğumuz zengin medeniyet birikiminin ve eşsiz değerler manzumesinin, başta Türklerin yoğun olarak yaşadıkları coğrafyalar olmak üzere bütün dünyaya tanıtılması amaçlanıyor. 

“Medeniyet Mirası Programıkapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, Bakü’de özellikle üniversiteler, uluslararası kurum ile kuruluşlar ve Bakü kültür-sanat dünyası tarafından yoğun ilgi gördü. Bakü’de Uluslararası Muğam Merkezi’nde 3 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen program Medeniyet Mirası Sergisi ile başladı. Serginin açılışına Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Bakanlık Müsteşarı Vasıf Eyvazzade, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay Azerbaycan ve Türkiye’den diplomat ve akademisyenler katıldı.

“MEDENİYET BİLİNCİ” PANELİ

Sergi açılışının ardından “Medeniyet Bilinci” konulu panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut’un üstlendiği panelde Türk toplumunun ruhuna nakşedilmiş sevgi, barış, hoşgörü ve insanlık anlayışına dayalı çoğulculuk ve birlikte yaşama tecrübesi konuşuldu.

“HALKI HALK YAPAN MEDENİYET ŞUURUDUR”

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Bakanlık Müsteşarı Vasıf Eyvazzade: Halkı halk yapan medeniyet şuurudur.

Medeniyetin tüm kültürlerin ortak mirası olduğu fikrinin ele alındığı panelde, medeniyetlerin gelişme sürecine değinildi. Bu medeniyet yolculuğunun toplumların katkısıyla başlayıp zengin medeniyetlere doğru yol almasının anlatıldığı panelde, medeniyet birikiminin gelecek kuşaklara miras kalma serüveni aktarıldı.

Panele katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Bakanlık Müsteşarı Vasıf Eyvazzade ise medeniyet mirası hakkında bir konuşma yaptı. Eyvazzade konuşmasında “Halkı halk yapan medeniyet şuurudur.” diyerek medeniyetin beşerî temeline değindi.

“KÜLTÜR MİLLÎDİR, MEDENİYET İSE EVRENSELDİR”

Prof. Dr. Bekir Karlığa panelde yaptığı konuşmada, medeniyet ile kültür arasındaki ayrıma dikkat çekti.

“Kültür millîdir, her milletin kendine ait bir kültürü vardır. Medeniyet ise evrenseldir. Kültür, milletler tarafından benimsenmeye başlarsa o zaman medeniyete doğru evrilir.” diye konuşan Prof. Dr. Karlığa, medeniyetin dünyanın evrensel bir değeri olduğunu vurguladı.

 

 

"BİR MEDENİYET BİLGİNİ BİRUNİ" BELGESELİNİN DÜNYA PRÖMİYERİ

Medeniyet Mirası Sergisinin açılışı sonrasında, T.C. Kültür Bakanlığı, Özbekistan Kültür Bakanlığı, Biruni Üniversitesi ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Derneğinin katkılarıyla yapımı tamamlanan “Bir Medeniyet Bilgini Biruni” belgeselinin dünya prömiyeri yapıldı. Belgesel gösterimi program katılımcılarından büyük ilgi gördü.

ORTAK GELECEK UMUDU

2019 yılının son döneminden itibaren tüm dünyayı etkisine alan Kovid-19 salgını nedeniyle kısa bir süre öncesine kadar eve kapanan Bakü halkı, hayatın normalleşmeye doğru yol aldığı bu süreçte kültür ve sanat etkinliklerine duyduğu özlemi dile getirirdi. Ortak dil ve kültür bilincine sahip Azerbaycan ve Türkiye’nin “İki devlet, tek millet” fikri temelinde özel bir bağı olduğuna değinilen etkinlikte, aslında tüm toplumların ortak bir yol arkadaşlığının olduğu ve barış içinde ortak bir gelecek umuduyla var olduklarına vurgu yapıldı.

12 ÜLKEDE YAPILACAK

Fransa’daki programın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Genel Konferansı (UNESCO); Amerika’daki programın ise Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) iş birliğinde yapılması hedefleniyor.

Azerbaycan ile ortak dil, ortak kültür ve özel gönül bağımızı vurgulamak için Bakü’de ilk adımı atılan proje kapsamındaki programların 12 ülkede düzenlenmesi planlanıyor. Proje çerçevesinde tasarlanan diğer programların bir yıl boyunca Amerika, Almanya, Belçika, Fas, Hollanda, İngiltere, İran, Kazakistan, Özbekistan ve Rusya’da düzenlenmesi, kapanış programının ise Fransa’da gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Fransa’daki programın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Genel Konferansı (UNESCO); Amerika’daki programın ise Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) iş birliğinde yapılması hedefleniyor.

Medeniyetler İttifakı (Mİ), o dönemde Başbakanlık görevini yerine getiren T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin İspanya Başbakanı Zapatero tarafından 2005 yılında başlatılmış ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri tarafından da benimsenerek bir BM girişimi hâlini almıştı.

 

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....