Musa Dağdeviren ile Bir Tutam Anadolu

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, “Bir Tutam Anadolu” (A Pinch of Anatolia) projesinin bu yılki ilk etkinliğini ünlü Şef Musa Dağdeviren ile yaptı. Zengin ve köklü Anadolu mutfak kültürünü tanıtma amacıyla başlatılan proje kapsamında 26-30 Ocak tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerde ünlü şef gastronomi meraklılarıyla buluştu.

 “2020 Türk Mutfağı” yılı kapsamında, 26 Ocak’ta Kings College’da gerçekleştirilen ilk etkinlikte dünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan ve Türkiye’den ilk kez Şef Musa Dağdeviren’in hayat hikâyesine yer verilen Netflix belgeseli Chef’s Table’ın gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından söz alan Musa Dağdeviren katılımcılara Türk mutfağı hakkında bir söyleşi verdi.

Söyleşide, Türkiye’nin çok farklı milletlere ait yemek kültürleri barındırdığının ve yemeğin farklı toplumları bir araya getiren bir sentez görevi üstlendiğinin altını çizdi. Şef, annesinden devraldığı yemek kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmak arzusunda olduğunu dile getirdi ayrıca, Türkiye’de farklı toplumlar tarafından özel günlerde yapılan yiyecekler, yapılma sebepleri ve içerikleri; yemekler üzerine hikâyeler ve hangi yemeğin hangi mevsimde neden yenildiğine dair ilgi uyandıran bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Anadolu’nun kaybolmak üzere olan yemek kültürünün korunmasının gerektiğinin önemini vurgulayan ünlü şef, 18 aylık süre zarfında yaklaşık 40 köye yaptığı ziyarette yaşlı insanlarla konuşup onların birikimlerinden faydalanarak “The Turkish Cookbook” kitabını hazırladığını söyledi.

İlk günkü program, şefin zengin mutfak kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak amacıyla kaleme aldığı ve 2020 Gourmand Ödülleri listesinde "Chef Book/Şefin Kitabı" bölümünde ödül alan kitabını katılımcılar için imzalaması ile sona erdi.

28 Ocak’ta yapılan etkinlikte ise Laz@Camden Restorant’ta Şef Musa Dağdeviren tarafından hazırlanan, Anadolu mutfağının birbirinden lezzetli tatlarından oluşan tadım menüsü davetlilere ikram edildi.   

BBC Yemek Editörü Barney Desmazery, bir çok yemek kitabı olan ünlü Şef Niki Segnit, BBC tarafından düzenlenen Great British Menü yarışmasında birinci olan ünlü Şef Selin Kiazim, Timeout ve Independent gibi önemli gazetelerde yazıları olan  Gazeteci Salma Haidriani ve Layla Haidriani, Phaidon yayınlarının Genel Müdürü James Booth-Clibborn, ünlü Şef ve Yemek Yazarı  Yotam Ottolenghi, Michelin yıldızlı Sabor restoranın ortağı Şef Nieves Barragan gibi önemli isimlerin katıldığı gecede yöresel malzemeler ile hazırlanan ve hikayeleri anlatılan yemekler katılımcılar tarafından oldukça beğenildi. Karadeniz yöresinden “kestane çorbası”, Antalya yöresinden “fasulye piyazı”, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden “içli köfte”, “vişneli balık turşusu” ve “altı cacıklı”; Marmara ve Ege yöresinden “kaymaklı kereviz muskası”, “fincan böreği”, “kestaneli bulgur pilavı” ve “ayva şerbeti”nin yer aldığı menü ile Anadolu mutfağının zenginliği misafirlere buluşturuldu.

Türk mutfağına ilgi duyan herkese açık olan 30 Ocak’taki son programda ise az bilinen bölgesel yemeklerden Türk mutfağının meşhur tatlarına ve  özgün tariflere kadar özel bir menü katılımcılara sunuldu.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...