Önce Türkçe, Şimdi Türkiye!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 16 Temmuz-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceği Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında, 118 ülkeden 1000 uluslararası öğrenciyi Türkiye’de ağırlanacak.

Bu yıl 9.'su düzenlenecek programa, Türkiye genelindeki 28 ilde 30 üniversite ev sahipliği yapacak. Türkçe bilgilerini Anadolu'nun kültürü ile harmanlayacak öğrenciler, Erzurum, Rize, Balıkesir, Sivas, Afyonkarahisar, Isparta, Sakarya, Karabük, Kütahya, Edirne, Bursa, Denizli, Bolu, Ankara, Burdur, Gaziantep, Giresun, Samsun, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Konya, Malatya, Zonguldak, Manisa, Muğla, İzmir ve Nevşehir'de alacakları Türkçe eğitimin yanı sıra Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacak.

Bir ay sürecek program kapsamında, tarihi ve kültürel mekânları gezerek düğün ve kına gecesi gibi geleneksel etkinliklere, yanı sıra ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kurslara katılacak olan öğrenciler, program sonunda İstanbul’da bir araya gelecek. Bir hafta sürecek olan İstanbul gezisi sonrasında düzenlenecek kapanış programının ardından öğrenciler evlerine uğurlanacak.

Öğrencilerin Gözünden Türkiye

Ön yargılarını bırakarak farklı kültür, din, dil ve ırktan binlerce gencin Türkiye’yi gezmek, Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü, tarihini daha yakından tanımak amacıyla katıldığı programda öğrenciler, edindikleri tecrübeleri paylaşırken sosyal medyada birbirleriyle yarışacak. Öğrencilerin gözünden Türkiye'nin konu edildiği yarışma, metin, fotoğraf ve video eser kategorilerinde yapılacak.

Rekor Başvuru

Dünya genelinde 100 bin kişinin başvuru yaptığı Türkçe Yaz Okulu programına binin üzerinde başvuru yapılan ülke sayısı bu yıl 11 oldu. 26 bini aşan başvuru ile Pakistan’ın ilk sırada yer aldığı başvuru sıralamasında bu ülkeyi Endonezya, Cezayir, Mısır, Tunus, Bangladeş, Fas, Suudi Arabistan, Irak ve Sudan takip etti.

Angola, Barbados, Bolivya, Belize, İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi, Doğu Timor, El Salvador, Gabon, Kosta Rika, Lesotho, Makau (Çin Makao özel yönetim bölgesi), Reunion Adası, Şeyseller, Karayipler'de yer alan ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler ile Turks ve Caikos adalarından da programa ciddi sayıda başvuru yapılırken Avrupa’dan gelen talepler de oldu:

"Almanya 141, Avusturya 28, Belçika 9, İngiltere 102, Çekya 21, Danimarka 9, Estonya 12, Finlandiya 18, Fransa 83, Hollanda 36, İrlanda 3, İspanya 31, İsveç 17, İsviçre 3, İtalya 137, Letonya 5, Litvanya 8, Norveç 7, Polonya 46, Portekiz 16, Slovakya 15, Slovenya 13, Yunanistan 85, Hırvatistan 45, Arnavutluk 192, Rusya 505, Ukrayna 128."