Özbekistan’da Türkçe Yeterlik Sınavı’na Rekor Katılım

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Türkçenin dünyada yankılanması amacıyla büyük çaplı Türkçe öğretimi faaliyetleri gerçekleştirdiği ülkeler arasında yer alan Özbekistan’da, Türkçenin eğitim ve kariyer dili konumuna gelmesine katkı sağlıyor.

Enstitü tarafından geliştirilen Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (The Association of Language Testers in Europe - ALTE) onayını (Q-mark) alarak Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı’na (TYS),  Özbekistan’dan rekor başvuru yapıldı.

Enstitü tarafından Özbekistan’da yürütülen eğitim diplomasisi faaliyetleri neticesinde Türkçe, Özbekistanlıların ilgi odağı hâline geldi. Türkiye’den ve dünyanın farklı coğrafyalarından başvuruların yapıldığı sınava Özbekistan’dan binden fazla aday katıldı. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ali Şir Nevai Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesinde gerçekleştirilen sınava katılan adaylar, üniversite binasının önünde büyük bir kalabalık oluşturdu.

5 Ağustos 2023 tarihinde 32 ülkede ve 35 sınav merkezinde eş zamanlı olarak uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı, Ali Şir Nevai Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesinde 3 ayrı blokta ve 39 salonda binden fazla adayın katılımıyla gerçekleştirildi.   

Sınava katılan adaylardan Rustam İslamov, Özbekistan’daki üniversitelerde yüksek lisans eğitimi almak isteyenlerden yabancı dil sertifikasının talep edildiğini kaydederek Türkçenin de ülkedeki üniversitelerde yüksek lisans eğitimi için yabancı dil olarak kabul edilmesinden dolayı TYS’ye girmek istediğini söyledi.

İslamov, kursa giderek 6 ay gibi kısa sürede Türkçe öğrendiğini ifade ederek dil öğrenmesinde Türk dizilerinin de etkili olduğunu sözlerine ekledi.

“Dünya çapında ilgi gören sınavımıza rekor başvurunun Özbekistan’dan yapılması bizi ayrıca mutlu etti”

Sınav uygulamasına iştirak eden Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Özbekistan’da Türkçenin revaçta olmasına ilişkin “Kültürel diplomasi ve eğitim diplomasisi eksenlerinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin uluslararası düzlemde cazibe odağı olması bizim için kıvanç kaynağı oluyor. Dünya çapında ilgi gören sınavımıza rekor başvurunun Özbekistan’dan yapılması bizi ayrıca mutlu etti. ” ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın, “Türkçenin bayrak ismi Yunus Emre’nin felsefesi doğrultusunda Cumhuriyetimizin 100. yaşında dünyanın dört bir yanında güçlü bir şekilde Türkiye’nin kültür iklimini yaşatmaya yönelik projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ölçülüyor; Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde “Türkçe Yeterlik Belgesi” veriliyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’deki üniversitelerde Türkçe hazırlık bölümüne gitmeden eğitimlerine başlayabiliyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında ve kariyer planlamalarında belge sahiplerine büyük bir avantaj sağlıyor.

Özbekistan’da Türkçe Bilmek Bir Ayrıcalık Hâline Geldi

Özbekistan’da dil tazminatı verilen diller arasına eklenen Türkçe, eğitim ile kariyer imkânlarında önemli bir yere sahip olmasından dolayı ülkede kilit bir unsur hâline geldi. Ülke genelinde tercih edilen diller arasında bulunan Rusça ve İngilizceye Türkçe de dâhil oldu. 

Enstitü tarafından Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara verilen Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olmak Özbekistan’da pek çok alanda ayrıcalık sağlıyor. Ayrıca, dil yeterlik belgesi olarak kabul edilen Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan Özbekistanlılar kendi ülkelerinde lisansüstü eğitime de başlayabiliyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi, Özbekistan’daki yerel makamlarca tanınan tek Türkçe dil yeterliğinin belgelendirildiği sertifika olma özelliğini taşıyor.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde, Ankara ve İstanbul'da 27 Nisan 2024...

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye...

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde ve Ankara’da 13 Ocak 2024 tarihinde...

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye...