Senegal’de Düzenlenen “Türk Sineması Günleri”ne Yoğun İlgi

Yazıcı-dostu sürüm

Senegal’in başkenti Dakar’da Türkiye’nin önde gelen senaristleri ve yapımcılarının katılımıyla “Türk Sineması Günleri” adlı program gerçekleştirildi.

T.C. Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türk Sineması Günleri” gala gecesiyle başladı.

Dakar’da bir sinemada gerçekleştirilen galaya, Altın Palmiye Ödüllü Yapımcı Zeynep Atakan, Besteci ve Piyanist Selim Atakan, Yazar, Senarist ve Yapımcı Tarık Tufan, T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman, Dakar Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Merve Işık Efe, Büyükelçilik personeli, yerel kurumların temsilcileri ve sinemaseverler olmak üzere 300 kişi katıldı.

“Atatürk 1881-1919” adlı film gösterimi öncesinde Besteci ve Piyanist Atakan tarafından Türk sinemasına damga vuran film müziklerinin yer aldığı kısa bir resital verildi.

Resitalin ardından T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve “Atatürk 1881-1919” filmine ilişkin konuşma gerçekleştirdi.

Programın devamında yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in üstlendiği, başrolde Aras Bulut İğnemli’nin yer aldığı “Atatürk 1881-1919” filminin gösterimi yapıldı.

Programın son bölümünde davetlilere Türk mutfağının lezzetleri ikram edildi. Türk filmlerinin ve Türk mutfağının tanıtıldığı etkinlik, davetliler tarafından yoğun ilgi gördü.

Senegalli Senaristler, Genç Yazarlar ve Sinema Öğrencileri Bir Araya Getirildi

“Türk Sineması Günleri” kapsamında Senegalli senaristler, genç yazarlar ve sinema öğrencilerinin bir araya getirildiği “Anlatmak için yaşamak” isimli atölye çalışması düzenlendi.

Dakar Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı etkinlikte, Senarist ve Yazar Tarık Tufan tarafından hikâye oluşturma ve hikâye anlatımına ilişkin teknikler paylaşıldı.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği atölye çalışmasında Tufan, iyi bir hikâyenin merak uyandırması gerektiğinin altını çizerek iyi bir anlatıcının da hikâyede katmanlar oluşturması gerektiğini ifade etti.

Senegalli Kadın Sinemacılar ve Yapımcılar Dakar Yunus Emre Enstitüsünde Buluştu

Yapımcı Zeynep Atakan, Dakar Yunus Emre Enstitüsünde Senegalli kadın sinemacılarla bir araya geldi.

“Sinemada Kadınca Yaratmak” başlıklı etkinlikte, Oyuncu ve Sanat Yönetmeni Nathalia Vairac, Yazar ve Senarist Amina Seck ile Senarist ve Yapımcı Kalista Sy, sinema sektöründe kadının yerini konuşarak sektördeki deneyimlerini aktardı.

T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Merve Işık Efe’nin de katıldığı etkinliğe sinema ve sanat dünyasından çok sayıda davetli iştirak etti.

Türk Sineması Günleri’nde 10’dan Fazla Türk Filmi Gösterilecek

Türk Sineması Günleri kapsamında “Ahlat Ağacı”, “Yunus Emre Aşkın Sesi”, “Deliormanlı”, “Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu”, “Anons”, “Ekşi Elmalar”, “Son Mektup”, “Kardeşim Benim”, “Kocan Kadar Konuş”, “Yozgat Blues”, “Tamam Mıyız?” filmlerinin gösterimleri 19 Kasım 2023 tarihine kadar devam edecek.

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...