Sırbistan'da "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"

Yazıcı-dostu sürüm

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı" düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle zincir toplantılar olarak organize edilen çalıştayın açılışında konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, RTÜK ile birlikte dijital çağda Türkiye'nin edindiği tecrübeleri başka ülkelere anlatmak için bir yola çıktıklarını ifade ederek, "Bir kültür diğer bir kültürün zıttı veya alternatifi değil, aksine tamamlayıcısıdır. Dünyanın 65 noktasında farklı sorunlara farklı çözümler üretildiğini görüyoruz." dedi.

Dijital çağda Türkçeyi başka kültürlerle buluşturmak ve bu çağa hazırlıksız yakalanmamak adına böyle bir çalıştay düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Ateş, bilim insanlarının çalıştayda yaptığı sunumlarla yeni ufuklar açmayı amaçladığını söyledi. 

SIRBİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ MÜKEMMEL SEVİYEDE

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy da Türkiye'nin Sırbistan ile ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu belirterek, "Sırbistan'daki fabrikalarımız istihdama ciddi anlamda katkı sağlıyor. Karşılıklı turist sayısında bu yıl rekor bekliyoruz." dedi.

Çalıştay kapsamında Türkçenin teknolojik gelişmelerle birlikte medyaya nasıl aktarıldığının ele alınacağını ifade eden Aksoy, "Bugün Sırbistan'da hemen hemen her evde Türkçe dizi izleniyor. Bunun bir nedeni yüzyıllar boyunca beraber yaşamamıza bağlıyorum. Medya içeriğinin aktarımı da önemli." diye konuştu.

DİJİTAL MEDYA OKURYAZALIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞILDI

Uluslararası akademik paylaşımların gerçekleştirildiği çalıştay büyük ilgi gördü. Dijital medya okur yazarlığı hakkında çok değerli bilgilerin paylaşıldığı etkinlik, ülke genelindeki gençleri bir araya getirdi.

Brüksel, Budapeşte, Bükreş, Viyana ve Kazablanka'nın ardından Belgrad'da 6. kez yapılan çalıştayda, "Dijital Çağda Medya, Türk Dili ve Metaverse Etkisi", "Dijital Çağda Türkçe Öğrenmek", "Dijital Çağda Yeni İletişim Yolları", "Dijital Çağda Sosyal Medyanın Gücü" ve "Metaverse Etkisi" konulu oturumlar düzenlendi.

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin meşhur kardiyologlarından Prof. Dr. Özlem Arıcan, Azerbaycan TIBB Üniversitesinde hekim adaylarıyla bir...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) ev sahipliğinde "Türkçe Öğretim Merkezi Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı"...

Arnavutluk’un kuzeyindeki İşkodra kentinde, "İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk...

T.C. Vatikan Büyükelçiliği, Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçiliği ve Roma Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle “Ekmek ve...