Suriye Güvenli Bölge’deki Dördüncü Temsilciliğin Açılışı Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Suriye Güvenli Bölge’de bulunan Azez, El-Bab ve Cerablus’taki temsilciliklerinin arasına Afrin’i de dâhil ederek bölgedeki dördüncü temsilciliğinin açılışını gerçekleştirdi.

30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilen açılış programına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf Turan, Suriye Güvenli Bölge Koordinatörü Fikret Çıtak, Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Mahmut Çınar, Afrin İl Yerel Meclis Başkan Yardımcısı Muhammed Şeyh Reşid, Afrin İl Emniyet Müdürü Murat Kundakçı, yerel yöneticiler, Türkiye’den basın mensupları ve bölge halkı katıldı.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel hazırlanan videonun gösterimi yapıldı. Program protokol konuşmalarının ardından Türkçe şiir dinletisi, resim sergisi, masa tenisi turnuvası, halk oyunları gösterisi ve tiyatro gösterimleri gibi bir dizi etkinlikle devam etti.

“30 AĞUSTOS’U AFRİN’DE KUTLAMAK ÇOK KIYMETLİ” 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Afrin’de kutlamanın çok kıymetli olduğunun altını çizen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “30 Ağustos gibi özel bir tarihte Afrin’de olduğum için duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Ankara’dan size selamlarını getirdim. 30 Ağustos’u Afrin’de kutlamak çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Suriye Güvenli Bölge’de gördüğünüz gibi insanların kültür-sanat unsurlarını üretebildiği ve annelerin özgür bir şekilde ninni söyleyebildiği bir ortam var. Bugün burada böyle bir ortamın oluşması noktasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un destekleri çok önemli…30 Ağustos münasebetiyle buralarda şehit düşen her bir askerimizin ve ordumuzun bayramını kutluyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

“BUGÜN AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ BU MERKEZ AFRİN HALKINA ARMAĞAN OLSUN”

Prof. Dr. Ateş, “Biz Yunus Emre Enstitüsü olarak bölgede üç yıl önce faaliyete başladık. İki yıl önce Afrin’de faaliyetlerimizi yürütmeye başladığımızda bölge halkının kültür ve sanata olan yoğun ilgisine yakından şahit olduk. Bugün açılışını yaptığımız bu merkez Afrin halkına armağan olsun.” diye konuştu.

Afrin’de iki yıl boyunca küçük bir merkezde çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Şeref Ateş, konuşmalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Afrin’de kültür, sanat ve edebiyata olan yoğun ilgiyi karşılayabilmek için bugün 30 Ağustos gibi çok sembolik bir günde bu büyük kültür merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Türk ordusu gittiği her yere barış ve refah götürüyor. Bu merkez de bunun bir göstergesi. Afrin 600 binden fazla insanın yaşadığı bir yerleşim bölgesi. Tarihi boyunca da kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri bu coğrafyada hep düzenlenmiştir. Enstitü olarak kültür ve sanatın her alanında muhtelif etkinlikler düzenlemenin yanı sıra Türkçe öğretimi faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Şu anda burada bir taraftan eğitimcilere eğitim veriyoruz bir taraftan da Türkçe kursları düzenliyoruz. Türkçeye yoğun bir talep var ve binlerce insan yüz yüze Türkçe öğreniyor. Bu coğrafyada iletişim dilinin yeniden Türkçe olmasını arzuluyoruz.”

Suriye Güvenli Bölge Koordinatörü Fikret Çıtak, bölgede Türkçe öğretimi faaliyetleri ve kültürel etkileşim etkinlikleri gibi farklı eksenlerde geniş bir yelpazede çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek “Gençlerimiz, atalarına layık olacak şekilde üretken ve Afrin’e bir şeyler katmaya çalışan gençler olarak yetişecekler.” ifadelerini kullandı.

Programın sona ermesiyle Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve beraberindeki heyet tarafından Afrin’de resmî temaslarda bulunuldu.

Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından güvenliğin ve barışın sağlandığı bölgede 2020 yılından itibaren eğitim diplomasisi ve kültürel diplomasi zemininde çeşitli projeler ve faaliyetler yürütmeye devam ediyor.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve Türkiye ile Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 145....

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültürel mirasının eşsiz örneklerini uluslararası büyük ölçekli organizasyonlara...

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından Romanya Başbakanlığının destekleriyle, Bükreş Sektör 5 Belediyesince organize...

Romanya'nın Köstence şehrinde, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği iş...