Tarih Profesörü Ortaylı ABD’de “Osmanlı ve İstanbul’un Fethi” Konferansı Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk tarih profesörü İlber Ortaylı, Türkiye Cumhuriyeti Şikago Başkonsolosluğu tarafından Yunus Emre Enstitüsünün desteği ile düzenlenen “Osmanlı ve İstanbul’un Fethi” konulu konferansta konuştu.

Şikago Kültür Merkezi'nde yer alan tarihi Preston Bradley salonunda yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen konferansı çok sayıda kişi ayakta dinlemek zorunda kaldı.

Prof. Dr. Ortaylı, İngiliz asıllı ABD'li tarihçi Bernard Lewis’i anarak başladığı konferansta, görüşleri ve benzersiz çalışmalarıyla tarih dünyası için çok önemli bir kayıp olarak nitelediği Lewis’in, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddettiği için Ermeni cemaati ile çatıştığını hatırlattı.

15. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde ve dünyada hâkim olan siyasi ve kültürel yapı hakkında bilgiler veren Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’in sahip olduğu yetenekleri de katılımcılarla paylaştı. Fatih Sultan Mehmet’in Hristiyan olduğu iddialarını da yanıtlayan ünlü tarihçi, “Fatih'in Hristiyan olduğunu iddia etmek, Trump’ın Komintern Sekreteri olduğunu, Stalin’in de Papalığı idare ettiğini iddia etmek kadar komiktir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Ortaylı’ya konferans sonunda doğum günü sürprizi yapıldı. Kürsüye getirilen pastanın mumlarını söndürdükten sonra kitaplarını imzalayan Ortaylı, okurlarıyla fotoğraf çektirdi.