T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Mostar’da

Yazıcı-dostu sürüm

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen ve Mostar Yunus Emre Enstitüsünün kullanımına tahsis edilen eski Karagöz Bey Medresesi binasının resmi açılışı, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleşti.

Tarihî medresedeki açılış törenine Bakan Ersoy'un yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Mostar Belediye Başkanı Ljubo Beslic ve çok sayıda davetli katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy yaptığı açış konuşmasında, ilişkilerin sürekliliği açısından kültürel paylaşımların önemine dikkat çekti. Bosna Hersek’te çok fazla tarihi eser bulunduğunu belirten Ersoy, bu eserlerin geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi gördüğünü ifade etti. Türkiye adına Bosna Hersek’te 850’den fazla projenin hayata geçirilmesini üstlenen TİKA’nın restorasyonunu gerçekleştirdiği eski Karagöz Bey Medresesi’nin de amacına uygun bir şekilde kullanılması maksadıyla Yunus Emre Enstitüsüne tahsis edildiğini dile getiren Bakan Ersoy, ilişkilerin devamı açısından kültürel paylaşımların önemli olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic ise Karagöz Bey Medresesi’nin restorasyon projesinin iki ülke dostluğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, bu dostluğun eğitim alanında yapılan anlaşmalarla gelişerek pekiştiğini vurguladı. Beraber atılan adımların iyi niyet göstergesi olduğunu belirten Beşliç, “Eğitim ve kültür insanı özgür kılmakta ve kendimizi güvende hissetmemizi sağlamaktadır. Onun için iki ülke arasındaki köprülerin ve ilişkilerin pekiştirilmesi bize düşen görevdir.” diye konuştu.

“Hayalimdeki Öğretmenim”

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile Saraybosna Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile düzenlenen “Hayalimdeki Öğretmenim” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler için de ödül töreni düzenlendi.

Yarışmayı birincilikle tamamlayan Travnik Elçi İbrahim Paşa Medresesinden Adina Kahriman’a ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy takdim etti. Yarışmada ikinci olan Teşan şehri Musa Lisesi öğrencilerinden Hava Kadusic’e Bosna Hersek Federasyon Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberoviç ödülünü takdim ederken, Konjic şehri Parsovici İlkokulundan Zerina Hondo ödülünü Mostar Belediye Başkanı Ljubo Beşliç’ten aldı.

Mostar Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinden Amina Macak’ın gitar eşliğinde seslendirdiği Türkçe şarkıyla Türk heyetin beğenisini toplarken, hediye takdimleri ile program son buldu.

Enstitünün hatıra defterini de imzalayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gönüllü elçiler yetiştiren Yunus Emre Enstitüsünü, bunu başarmak adına göstermiş olduğu üstün gayretten ötürü kutladığını belirtti.