TDK’dan YEE’ye Türk Diline Hizmet Ödülü

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin (solda), Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından verilen ‘Türk Diline Hizmet Ödülleri’, 17 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yunus Emre Enstitüsü de yurt dışında Türkçe öğretimi çalışmaları ve Türk diline yaptığı katkılardan dolayı “Türk Diline Hizmet Ödülü” ile ödüllendirildi.

Türk Dili Kurumu Konferans Salonunda düzenlenen ödül töreninde Yunus Emre Enstitüsü adına Prof. Dr. Şeref Ateş, TÜRKSOY adına Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı adına Abdullah Eren, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Mustafa Canpolat ve turkceyaz.com sitesi adına Tunç Erdoğan’a ödüller takdim edildi.

Prof. Dr. Şeref Ateş Twitter’da ödül töreni ile ilgili paylaştığı mesajda, “Enstitümüzün dünya çapında Türkçe öğretim çalışmaları TDK, 2020 yılı ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Bu değerli ödülü, Türkçemizi tüm dünyaya ulaştıran Yunus Emre Enstitüsü ailesi adına almaktan mutluluk duydum. Azimle, gayretle, şevkle çalışmalara devam...” ifadelerine yer verdi.

TDK 1932’DEN BU YANA AYNI ÇİZGİDE DEVAM EDİYOR

Türk Dil Kurumu Başkanı
Prof. Dr. Gürer Gülsevin

Törenin açılış konuşmasında Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bu ödül töreninin Türk dili, Türkçe ve Türk Dil Kurumu açısından çok önemli olduğunu kaydederek “Biz Türk diline, Türkçe’ye ve Türk Dil Kurumu’na üstün hizmetleri geçen kurumlarımıza ve hocalarımıza hizmet ödülü olarak onurluk vermek üzere toplandık” dedi. Türk Dil Kurumu ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Gülsevin şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi 1932 yılında Türk dilinin tetkik cemiyeti olarak kurulan, Mustafa Kemal Atatürk’ün yönlendirmeleri ile kurulan Cumhuriyetimizin kültürünü ve önemini vurgulayan kurumlarından olan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu (TTK). Daha sonra o gün belirlenen ilkeler ve anlaşmalar doğrultusunda 1932’den bugüne kadar aynı çizgi üzerinde çalışmalarına devam etmiş bir kurum Türk Dil Kurumu. Türk dilinin öz güzelliğini ortaya çıkartmak, dünya dilleri arasında gereken yerine ulaştırmak, Türk dili üzerine araştırmalar yapmak gibi özetlenen ilkeler ve amaçlar var.”

Birçok eserin dijital ortama geçirildiğini ve herkesin bu eserlere ulaşabileceğini belirten Prof. Dr. Gülsevin şöyle devam etti:

“Türk Dil Kurumu’nda şu ana kadar binlerce kitap basılmış durumda. Bu sene 100’ün üstünde kitap basıldı, ayrıca kurumun 3 tane de dergisi var. Burslar veriliyor. Burslar için bu sene ayrıca iddialı girdik bu sefere. Burs sayılarımızı artırdık. Bizim ilanımızda 700’ün üzerinde lisans bursu bulunuyor. Yüksek lisans ve doktora burslarını 75’e çıkardık. Bildiğiniz gibi kurumun bütçesi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyet ettiği İş Bankası’ndaki yüzde 28’lik hissesi. O hisse TDK’ya ve TTK’ya eşit biçimde pay ediliyor. Kültür, devletin ve milletin temelidir. Bunun altını çizerek Atatürk, mirasını bu iki kuruma bırakmış.”

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Millî varlığımızın ana unsuru bir milleti millet yapan ve milletin asırlar boyu devamlılığını sağlayan en önemli husus olan dile ayrı bir ayrıcalık vermek gerekiyordu. Türk diline hizmet eden birçok kurum ve kişi var. Burada onları temsilen sembolik olarak bir ödül vermek ve bu ödülü tüm hizmet edenlere takdim etmek onların adına size vermek büyük mutluluk. Dil için ne yapılmalı? Bu bahiste söylenecek birçok söz vardır ama bir şey var ki bütün dili koruyacak bir yapılanma olmalıymış. Dili yabancı dillerin boyunduruğundan baskısına karşı korumak söz varlığını geliştirmek nesilden nesile aktarmak için bir oluşum yapmak gerekiyormuş. Bu oluşumu da Cumhurbaşkanı’nın himayesine vermek gerekiyormuş. Bunun için de bir kaynak tahsis etmek gerekiyormuş.”

TÜRKÇE’MİZİ KORUMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

Tarih Yüksek Kurumu Başkanı
Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu

Yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin kullanılmasının Türkçe’yi korumak için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hekimoğlu, “Binaların, alışveriş merkezlerinin adlarını ya tower koyuyoruz ya rezidans koyuyoruz. Buna karşı bir ses, bir itiraz olsun diye 2017 yılını çeşitli faaliyetler yapmak üzere Türk Dili Yılı ilan ettik. Söz buraya gelmişken dili nasıl koruyacağız? Dil Kurumu ve sizin gibi değerli kurumlarımız Türkçe’mizi korumak için çalışmalar yapıyor fakat bu yeterli değil.” dedi.

Bilişim çağıyla beraber Türkçe’ye giren yabancı kelimelere dikkat çeken Hekimoğlu şöyle konuştu:

“Dilimizden dilimize dökülen ifadelere dikkat etmemiz gerekiyor. Şahsi olarak dikkat etmemiz gerekiyor. 21. yüzyıl bilişim çağı. Fakat bilişim çağı gelirken, teknolojik akım gelirken değerleriyle birlikte geliyor. Teknolojik akımla birlikte bizlere dayatılan kelimeler var. Bizler ağzımızdan çıkanları kulaklarımız duyacak şekilde, kulaklarımız duyduğunda da rahatsız olmayacak şekilde konuşalım. Güzel Türkçe’mizi pandemiye, filyasyona online’a, setup’a kurban etmeyelim. Her bir kelimenin Türkçe’sini kullanalım, çünkü dilimiz kimliğimizdir.”

“YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ TÜRK DİL KURUMUNUN PRATİKTE YAPAMADIĞINI YAPIYOR”

Törende TÜRKSOY, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının etkinliklerini anlatan tanıtım filmleri gösterildi.

Türk Diline Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu. Prof. Dr. Gürev Gülsevin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’e ödülü takdim etmesinin ardından şöyle konuştu:

“Yunus Emre Enstitüsü Türk Dil Kurumunun pratikte yapamadığını, yurt dışında Türkçe öğrenimini en güzel şekilde yapıyor. Dünyanın dört bir yanında 100’den fazla irtibat noktası var ve çevrim içi olarak 30 bin kişi öğrenim görüyor. Dünyanın irtibat noktası olmayan yerlerine bile ulaşılabiliyor. Türkiye dışında Türkçe’yi öğreten en büyük kurum. Türk Dil Kurumu adına da kendilerine teşekkür ediyoruz ve tebrik ediyorum” dedi.

Tören ödüllerin takdiminin sonrası çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.