Tüm Dünya 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nü Andı

Yazıcı-dostu sürüm

Dünyadaki 63 Yunus Emre Enstitüsü, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe girişiminin yıl dönümünde düzenlenen törenlerle hayatını kaybeden şehitleri andı. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün beşinci yıl dönümünde Yunus Emre Enstitüleri Bosna Hersek, İtalya, İngiltere, İran, Katar, Kosova, Mısır, Romanya, Rusya ve Sudan gibi birçok ülkede darbe girişiminde yaşananları unutmamak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Yunus Emre Enstitüleri ayrıca dünyanın birçok ülkesinde hain darbe girişiminde vatanını korumak için hayatını kaybeden şehitleri anmak amacıyla düzenlenen tören ve etkinliklere destek verdi.

LONDRA BÜYÜKELÇİSİ YALÇIN: 251 ŞEHİDİ RAHMETLE ANIYORUZ

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle İngiltere'nin başkenti Londra'da çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla anma töreni, Yunus Emre Enstitüsünde 15 Temmuz Resim Sergisi düzenlendi. Diyanet Camisinde ise mevlit okundu. Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen “15 Temmuz Resim Sergisi”nin açılışını Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın gerçekleştirdi. Serginin açılışında konuşan Büyükelçi Yalçın, 251 şehidi rahmet ve minnetle andıklarını; yaralıları büyük bir saygıyla hatırladıklarını dile getirdi. 15 Temmuz gecesi Türk milletinin iradesinin kazandığını ve "Türkiye geçilmez!" mesajı verildiğini söyleyen Yalçın, bundan sonraki süreçte böylesi bir tehdidi yaşamış her devletin alacağı ciddi tedbirlerin uygulamaya koyulduğunu anımsattı. Londra Büyükelçiliği, Londra Yunus Emre Enstitüsü ve İngiltere Türk Dernekleri Birliği tarafından düzenlenen sergi, 22 Temmuz 2021 tarihine kadar devam edecek.

BÜKREŞ’TE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE 15 FİDAN

Romanya’nın başkenti Bükreş’teki anma etkinlikleri Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA Bükreş Program Koordinatörlüğü iş birliğiyle Bükreş Uluslararası Maarif Okulu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Anma etkinliğine Rumen devlet erkânı ve parlamenterler, Bükreş’teki kordiplomatik temsilciler ile vatandaşlarımız ve soydaşlarımız katıldılar. Büyükelçilik ve bağlı kurum mensupları da etkinlikte hazır bulundular.

Etkinlik kapsamında YEE iş birliğiyle, Anadolu Ajansı’nın darbe girişimi gecesinde çektiği karelerden oluşan fotoğraf sergisi düzenlendi. TİKA Koordinatörlüğü tarafından farklı yaş kategorilerindeki çocuklara hitaben düzenlenen 15 Temmuz temalı şiir, resim ve kompozisyon yarışmasının ödülleri verildi. Ayrıca 15 Temmuz şehitleri anısına 15 fidan; Büyükelçilik, kurumlar ve yarışmada başarılı olan çocukların katılımıyla dikildi. Büyükelçi Füsun Aramaz, konuşmasında Romanya’ya darbe girişimi ve sonrasında sergilediği dayanışma için yeniden teşekkür etti. Dönemin Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu’nun darbe girişiminden sonra ülkemizi ziyaret ettiğini hatırlatan Aramaz, ziyaretin Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye yapılan ilk ziyaretlerden biri olduğunun altını çizdi.

İTALYA’DA 15 TEMMUZ’A ÖZEL VİDEO GÖSTERİSİ

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Roma Büyükelçiliği himayesinde İçişleri Bakanlığı Roma Müşavirliği katkıları ile YEE’nin organizasyonu ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı.  Etkinliğe başta T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük olmak üzere, T.C. Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Azerbaycan'ın İtalya Büyükelçisi Mammad Ahmadzada ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi Mustafa Davulcu ile İtalyan kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra Türk ve İtalyan vatandaşlar katıldı. 15 Temmuz Anma Etkinliği programında Roma YEE Müdürü Sevim Aktaş'ın açılış konuşmasının ardından şehit ve gazilerimize saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Ardından T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük yaptığı konuşmada, darbe girişiminde Türk halkının kararlı mücadelesine vurgu yaparak Türkiye'nin tüm kurumlarıyla yurt içinde ve yurt dışında FETÖ ile mücadeleye devam ettiğini belirtti.  Etkinlik T.C. İletişim Başkanlığı ve TRT'nin darbe girişimini anlatan video gösterimlerinin ardından Türk mutfağından ikramlarla son buldu.

MOSKOVA’DAKİ FOTOĞRAF SERGİSİ TEMMUZ BOYUNCA AÇIK

T.C. Moskova Büyükelçiliği ve Moskova YEE iş birliğiyle ‘’15 Temmuz Destanı Fotoğraf Sergisi’’ açılışı gerçekleştirildi. Şehitlerin rahmetle anıldığı ve gazilere minnetin dile getirildiği programda, T.C. Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı Zeynep Savaş ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan birer konuşma gerçekleştirdi. Türk milletinin birlik ve beraberliğini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiği 15 Temmuz gününden fotoğrafların yer aldığı serginin açılışının ardından programa katılan misafirlere Türk mutfağından ikramlarda bulunuldu. Sergi temmuz ayı boyunca Moskova YEE sergi salonunda açık olacak.

TAHRAN’DA 15 TEMMUZ FOTOĞRAF SERGİSİ

İran’ın başkenti Tahran’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla Tahran YEE tarafından bir anma etkinliği gerçekleştirildi. T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs'ün teşrifleriyle gerçekleşen etkinlikte belgesel gösteriminin yanı sıra 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesine dair görselleri içeren fotoğraf sergisi ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Topluluğa hitap eden Büyükelçi Örs, 251 şehidin acısının hâlâ yüreklerde ve 2 bin 193 gazinin yaşadığı sıkıntıların kalplerde olduğunu belirterek, "Türk ve belki de dünya tarihinde ilk defa bir millet topyekûn bir direnişle kendi iradesini elinden almak isteyen bir grup hain darbeciyi çıplak elleriyle durdurdu ve bunun için de çok ağır bedeller ödedi." ifadelerini kullandı.

BALKAN ÜLKELERİ 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ile YEE tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla çevrim içi konferans gerçekleştirildi. Konferansa video mesajla katılan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Caferoviç, Türk halkının beş yıl önce gösterdiği cesaretle Türkiye'nin barış ve istikrarına sahip çıktığını anımsatarak "Türk halkının 15 Temmuz gecesi gösterdiği cesaret ve kararlılık, çıplak elli halkın özgürlük ve demokrasi mücadelesinin eşsiz bir örneği olarak akıllarda kalacaktır." dedi. Türk halkının tarihî bir vatanseverlik örneği göstererek karanlık güçlere karşı koyduğunu kaydeden Dzaferovic, "Bosna Hersek bu yıl da 15 Temmuz 2016'da yaşananları acıyla hatırlıyor, vatanları uğruna hayatını kaybeden şehitleri saygıyla anıyor. Bosna Hersek halkı dost ve kardeş Türk halkının yanındadır." ifadelerini kullandı. Bosna Hersek’teki YEE, Başçarşı Camisinin önünde 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle bir fotoğraf sergisi düzenledi. Başkent Saraybosna'daki tarihî Vyeçnitsa Kütüphanesine 15 Temmuz şehitleri anısına Türk bayrağı yansıtıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü münasebetiyle Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Gençlik Satranç Turnuvası gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçiliği himayesinde Belgrad Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen turnuvaya, Sırbistan Satranç Federasyonu ve Belgrad Engelliler Spor Federasyonu katkıda bulundu. Gençlik Satranç Turnuvasının ödül töreninde konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, 15 Temmuz günü Türkiye’nin yanında olduğunu ifade eden ülkelerden birinin Sırbistan oluşuna vurgu yaparak “Aradan 5 yıl geçmesine rağmen o geceki ruh aynı tazelikle yaşayacaktır ve yaşatılacaktır.” dedi. Sırbistan Gençlik Spor Bakan Yardımcısı Uroş Pribiçeviç, Sırbistan Satranç Federasyonu Andriya Yorgiç ve Belgrad Engelliler Spor Federasyonu Nemanya Radoviç'in yaptığı selamlama konuşmasının ardından turnuvada birinci olanlara ödülleri takdim edildi.

HARTUM’DA TRT WORLD’UN 15 TEMMUZ BELGESELİ

Sudan'ın başkenti Hartum’da YEE tarafından düzenlenen 15 Temmuz etkinliklerinde, Türkiye’yi hedef alan darbe girişiminin perde arkasını anlatan TRT World yapımı "The Network" belgeseli gelen misafirlere izletildi. Anma törenine Türkiye'nin Sudan Büyükelçiliğini temsilen Muhammed Burak Zambat, TİKA Hartum Ofisi Koordinatörü Bilal Özden, Diyanet Müşaviri Abdullah Şen, Omdurman İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Muhammed Alkanzi ve üniversite hocaları, Sudan'daki Türk kurumlarının temsilcileri, Sudanlılar ve Sudan'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı. Hartum YEE Müdürü Faruk Esen yaptığı konuşmada, kahraman Türk milletinin vatanlarına sahip çıktığını ve bu yolda 251 vatan evladının şehit düştüğünü belirtti.

KAHİRE'DE ANADOLU AJANSI MUHABİRLERİNİN FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla Kahire YEE'de de "Şehitleri Anma Töreni ve Demokrasi Zaferi Fotoğraf Sergisi" düzenlendi. Program kapsamında Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesinde çektiği fotoğraflar sergilendi. Serginin açılışında konuşan YEE Müdürü Emin Boyraz; 15 Temmuz 2016 günü tüm dünyanın, Türk halkının olağanüstü zamanlarda olağanüstü kahramanlıklar gösterdiğine şahit olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"O gün halkımız, hainlerin tanklarına ve uçaklarına karşı iman dolu göğüslerini siper ettiler. Ellerinde hiçbir silah olmadan canlarını hiçe sayarak tankların karşısında dimdik durdular. Bu duruşla 15 Temmuz gazi ve şehitlerimiz, milletimizin gönlünde nadide bir yere sahip olmuşlardır. Çanakkale ve İstiklal Harbi'nde nasıl bir ruh varsa 15 Temmuz'da da o ruh vardır."

Kahire YEE'de düzenlenen sergide Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur da günün anlam ve önemini ifade eden bir konuşma yaptı. Sergiye, Büyükelçilik mensupları, Mısır'da ikamet eden Türk vatandaşları ve YEE öğrencileri katıldı. Türkiye'nin İskenderiye Başkonsolosluğunda da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Tören kapsamında yine AA muhabirlerinin 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde çektiği fotoğraflar sergilendi.

DOHA’DA ANMA TÖRENİ

Katar’ın başkenti Doha’da Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle anma törenleri gerçekleştirildi. Türkiye’nin Doha Büyükelçiliğindeki anma törenine Büyükelçi Mehmet Mustafa Göksu ve Doha Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Kürşat Koca’nın yanı sıra şehit yakınları Sümeyye Perçin ile Mümine Şevval Alışkan da iştirak etti.

Anma etkinliğinde konuşan Büyükelçi Göksu, Türk halkının 15 Temmuz darbe gecesi tüm bileşenleri ve siyasi yönelimleriyle sokağa çıkarak vatan, demokrasi ve meşruiyet uğruna canını feda edeceğini gösterdiğini söyledi. Büyükelçi Göksu, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayan ilk lider olduğunu hatırlatarak Katar'ın bu tarihî duruşunu unutmayacaklarını söyledi.

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu...