Türk Kahvesi Günü Tüm Dünyada Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2013 yılında 5 Aralık tarihini “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak ilan etmesinin ardından, bu yıl da dünyanın farklı ülkelerinde Türk kahve kültürüne yönelik çok sayıda etkinlik düzenlendi.

Dünya çapında tanınan Türk lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi, sadece damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetle değil; pişirme yöntemi, sunumu ve Türk kültürünün en değerli ritüellerine eşlik etmesiyle Türk geleneğinde oldukça önemli bir yere sahip. Bazı özel anlarda ikram edilen ve aynı zamanda ikram edildiği anları özel kılan Türk kahvesi, “Bir kahvenin 40 yıllık hatırı vardır” sözüyle de dostlukları pekiştirici yönüyle öne çıkıyor. Gönüller arasında kurduğu köprülerle özel bir yere sahip olan Türk kahve kültürünü tanıtmak için faaliyetler düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Büyükelçilikleri ve T.C. Başkonsoloslukları iş birliğinde 5 Aralık 2021 tarihinde “Dünya Türk Kahvesi Günü” münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenledi. UNESCO’nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesinde yer alan Türk kahvesi için yapılan etkinlikler büyük ilgi gördü.

ÇİN’DE TÜRK KAHVE KÜLTÜRÜ ANLATILDI

Çin’in Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da ''Türk kahvesi" tanıtım etkinliği düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla Yunus Emre Enstitüsü ile Guangcou Kütüphanesi iş birliğinde düzenlenen "Anadolu Esintisi" başlıklı kültürel etkinlikler kapsamında, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'nde "Türk kahvesi" tanıtım etkinliği yapıldı.

Etkinlikte, Türk kahvesinin tarihi ve kültürü anlatıldı. Etkinliğe katılan T.C. Guangcou Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Neslihan Kul, dünyada kahve kültürünün oluşmasında Türklerin yaptığı katkıyı anlatan sunum yaptı.

Kahvenin Yemen'den Avrupa'ya olan yolculuğuna değinen Kul, kahve kültürünün Anadolu insanının günlük yaşamındaki yerini ve önemini vurguladı.

Guangdong eyaletinin Şıncın kentinde işletme sahibi Gökhan Bükmüş,  konuklara Türk kahvesi pişirmeyi uygulamalı olarak anlattı. Farklı pişirme tekniklerini deneme fırsatı bulan Çinli konuklar, kumda pişirme tekniğine özel ilgi gösterdi. Türk kahvesi yapımını öğrenen tüm misafirlere kahve fincanı hediye edildi.

ARNAVUTLUK’TA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

İşkodra’da “5 Aralık Dünya Türk Kahvesi” münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi. İşkodra Yunus Emre Enstitüsü ve İşkodra Belediyesi iş birliği ile yapılan etkinlikte İşkodralılara Türk kahvesi ikram edildi. Türk kahvesinin tanıtıldığı ve Türk kahve kültürünün anlatıldığı etkinlik kahve severleri bir araya getirdi.

İşkodra’nın en işlek caddesi olan Pedonale Caddesi’nde gerçekleşen etkinlikte ‘’Türk Kahvesinin 40 Yıllık Hatırı’’ üzerine keyifli sohbetler gerçekleştirildi.

Majlinda Angoni, İşkodra Belediyesi Başkan Yardımcısı Emilia Koliqi, İşkodra Belediyesi Meclis Başkanı Brisela Truma Kadia, Kültürel Miras İşkodra Bölge Müdürü Besera Podgorica’nın yanı sıra akademisyenler, sanatçılar, öğrenciler ve İşkodralılar tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Kendine özgü pişirme teknikleri ve geleneğinin tanıtıldığı Türk kahvesi etkinliğine Arnavut basını da büyük ilgi gösterdi.

NİJERYA’DA DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ KUTLANDI

Abuja Yunus Emre Enstitüsünde 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü olması sebebiyle, 2013’te UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dâhil edilen Türk kahvesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinliğe Avustralya, Belçika, İsveç, Lübnan, Türkiye ve Venezuela’dan diplomatlar, Kore Kültür Merkezi Müdürü Lee Jin-su ile Kore Kültür Merkezi personeli katıldı.

Programda Türk kahvesi ve kahvenin yapılışıyla ilgili video gösteriminin ardından Enstitü Müdürü Macit Koç, Türk kahvesinin tarihi ve Türk kültüründeki önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Türk kahvesi ve Türk lokumu ikramlarıyla program devam etti. İkram sırasında misafirlerle Türk kahve kültürünün incelikleri ve Türk geleneğindeki yeri hakkında keyifli bir sohbet yapıldı.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...