Türk Kahvesinin Kokusu Farklı Kıtalara Yayıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde yer alan Türk kahvesine ithaf edilen “5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü”nü farklı kıtalarda bulunan temsilciliklerinde kutladı.

Türk Kahvesi, Latin Amerika Ülkelerinde Tanıtıldı

Enstitü, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında Arjantin, Meksika ve Venezuela’da düzenlediği etkinliklerle Latin Amerikalılara Türk kahvesini tanıttı.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında Latin Amerika’da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri tarafından düzenlenen etkinliklerle Türk kahvesi tanıtıldı. Etkinliklerde, Türk kahvesinin özellikleri, kahvenin Türk kültüründeki yansımaları ve tarihine ilişkin bilgileri içeren sunumların yanı sıra düzenlenen atölyelerle Türk kahvesinin farklı pişirme teknikleri öğretildi.

Gerçekleştirilen atölyelerin ardından davetlilere Türk kahvesi ve lokum ikram edildi. Etkinliğe katılan davetliler hem Türk kahvesi hazırlamayı öğrendi hem de hazırlanan kahveleri tatma imkânı buldu.

Romanya’da Türk Kahvesi Etkinlikleri

Enstitünün Bükreş’te ve Köstence’de bulunan temsilciliklerinde “Dünya Türk Kahvesi Günü” kutlandı.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen etkinlikte, Enstitü okutmanlarınca kursiyerlere Türk kahvesinin kültürümüzdeki yeri ve önemi anlatıldıktan sonra Türk kahvesi yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Misafirler her yaştan, herkesin ortak keyfi olan kahve keyfini bu sefer de Türk kahvesi yaparak deneyimlediler.

Kahvenin yanında Türk mutfağının geleneksel tatlarından biri olan güllaç yapıldı. Etkinlikte kursiyerler, güllacın etimolojisinden malzemelerin ham maddesine kadar okutmanlardan ayrıntılı bilgi aldı ve Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan güllaç yapımını tüm aşamalarıyla öğrenerek kendi güllaçlarını hazırladı ve afiyetle yedi.

Köstence’de Türkiye’ye ve Türk Kültürüne Gönül Verenler Lokum ve Güllaç Hazırlayıp Kahve Pişirdi

Köstence’deki programda ise Türk kahvesinin tarihi, özellikleri ve Türk kültürüne yansımaları anlatıldı. Sunumun ardından “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” sözünden yola çıkarak Türkiye’ye, Türk diline ve kültürüne gönül vermiş yaklaşık 40 öğrenci, hocaları Doç. Dr. Neriman Hasan ve Öğr. Gör. Dr. Berrin Özcan ile birlikte Türk kahvesinin vazgeçilmezi olan sultan lokumu ve Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan güllacı hazırladı. Öğrenciler, lokum ve güllaç yapmayı öğrendikleri için çok heyecanlı ve eğlenceli dakikalar geçirdiler.

Konuklar, Türk kültürünün eşsiz lezzetlerinin hikâyelerini dinleyerek Türk kahvesi, sultan lokumu ve güllaç eşliğinde “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” söylemine ithafen samimi bir sohbet gerçekleştirip güzel dileklerde bulundular.

Roma Yunus Emre Enstitüsü, Dünya Türk Kahvesi Günü’nde Kapılarını Açtı

Roma Yunus Emre Enstitüsü, Dünya Türk Kahvesi Günü münasebetiyle “Türk Kahvesi Sergisi ve İkramı” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Enstitü, “Kahve içmeye bekliyoruz” sloganıyla gün boyu kapılarını açık tuttu.

Türk Kahvesi Sergisi’nde farklı cezvelerde hazırlanan Türk kahveleri ve geleneksel Türk kahvesi sunumları görselleri başta olmak üzere 20 görsel sergilendi.

Gün boyunca Enstitüyü ziyaret edenlere Türk Kahvesi Sergisi gezdirilerek Türk kahvesinin Türk kültüründeki yeri ve hazırlanışı hakkında bilgi verildi. Ziyaretçilere ayrıca Türk kahvesi ve lokum ikram edildi.

Etkinliği ziyaret edenler arasında T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, T.C. Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, büyükelçilik mensupları, İtalya’da yüksek lisans ve doktora yapan Türk öğrenciler de yer aldı.

Türk Kahvesi Sergisi, 15 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Tunus’ta Türk Kahvesi Günü Kutlandı

Tunus Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikle “Dünya Türk Kahvesi Günü” kutlandı.

Etkinliğe, T.C. Tunus Büyükelçiliği Müsteşarı Belgin Ergüneş, Tunus Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ali İhsan Çevik, T.C. Tunus Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Ataşesi Yunus Düzcü’nün yanı sıra Tunuslu davetliler ve Tunus’ta yaşayan Türkler katıldı.

Türk kahvesinin tanıtıldığı sinevizyon gösterisinin ardından konuklara Türk tatlıları ve lokum eşliğinde Türk kahvesi ikram edildi. Türk Şef Ayhan Mersin’in etkinlik kapsamında kumda pişirdiği Türk kahvesi davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

Kumda kahve pişirmenin inceliklerini davetlilere anlatan Şef Ayhan, Tunus’ta kahvenin çok sevildiğini ve özellikle sabahları en çok tüketilen içeceğin kahve olduğunu söyledi.

Rusya’da Türk Kahvesi İkram Edildi

Moskova Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Moskova Büyükelçiliğinde özel bir etkinlik düzenlendi.

Moskova Büyükelçiliğinin ev sahipliği yaptığı etkinliğe katılan yabancı konuklara kumda pişirilmiş Türk kahvesi ile Türk lokumu ikram edildi.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...