Türk Mutfağının Lezzetleri Rumen Sofrasında Yer Alacak

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında bulunan temsilcilikleri marifetiyle gerçekleştirdiği gastrodiplomasi faaliyetleriyle Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini dünyanın farklı noktalarına taşımaya devam ediyor.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk mutfağının binlerce yıllık lezzetlerinin hazırlanması ve gastronomiye dair sohbetler başta olmak üzere Türkiye’nin mutfak kültürünün benzersiz unsurlarının tanıtılacağı “Türk Mutfağı Atölyeleri”nin ilki düzenlendi.

Türk mutfağının yemek kültürünün ve birbirinden lezzetli tariflerin paylaşıldığı atölye çalışmasında Şef Remziye Asan, kursiyerler için geleneksel Türk yemeklerinin yer aldığı özel bir menü hazırladığını ifade etti.

Şef Asan, ilk olarak menüde yer alan mantar çorbasının hazırlanışıyla ilgili bilgiler verdikten sonra kursiyerlerle birlikte çorbanın yapımına başladı.

Özel menüde islim kebabı diğer adıyla kürdan kebabına yer verilmesine ilişkin “Gaziantep’in meşhur lezzetleri arasında yer alan islim kebabının Gaziantep’in yanı sıra Türkiye’nin pek çok yerinde geleneksel yemek olarak sofralarda bulunmasından dolayı bu yemek menüye dâhil edildi.” dedi.

İslim kebabı fırında pişerken Türk mutfağına ilgi duyan kursiyerler, Şef Asan birlikte menüde bulunan diğer bir lezzet nohutlu pilav yapımı için hazırlıklara başladılar. Atölyede, Türk mutfağının iştah açan lezzetlerinin arasına çoban salata ve mutebbel de eklendi.

Menünün tatlı bölümünde yer alan Osmanlı saray mutfağından şekerpare tatlısının hazırlanma aşamasında Şef Asan’ın eğitmenliğinde kursiyerler tarafından tatlı hamurunun hazırlanmasının ardından kalıplar yapılarak fırına verildi.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, eşi Aslı Altan, Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, SELEC Genel Müdürü Oğuz Serkant Akın, T.C. Bükreş Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Naci Akdoğan ve eşi Merve Akdoğan, kursiyerlerle birlikte bazı yemeklerin hazırlanmasına hem yardımcı oldular hem de yemeklerin ait olduğu yöreler hakkında bilgi verdiler.

Hazırlanan birbirinden lezzetli yemeklerin sohbet eşliğinde tadına bakılmasının ardından Türk çayı ve kahvesi katılımcılara ikram edildi.

Büyükelçi Özgür Kıvanç Altan, “Bu etkinliklerin Türkiye ile Romanya arasındaki kültürel ilişkileri pekiştirmek adına çok faydalı olduğuna inanıyorum. Atölye sayesinde hem mutfağa girmiş olduk hem de Rumen kursiyerlerle birlikte kadim kültürümüze ait birbirinden lezzetli yemekler yaptık ve afiyetle yedik.” ifadelerini kullandı.

Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız ise Türk mutfağı atölyesine ilişkin “Bugün gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmasında çok sayıda farklı lezzeti barındıran Türk mutfağından özel bir menü sunduk. Atölye çalışmalarımız belirli zaman aralıklarıyla devam edecek. Bir sonraki atölyemizde Türk mutfağından zeytinyağlıların yer alacağı bir menü hazırlayacağız.” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan ve birbirinden farklı lezzetleri barındıran Türk mutfağının tanıtımı amacıyla çok sayıda gastrodiplomasi etkinliği düzenleyerek dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan kişileri Türk mutfağıyla buluşturmaya devam ediyor.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...