Türkçe Öğrenen Suriyeliler Sertifikalarını Aldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Türkçe kurslarında Türkçe öğrenen Suriyeli misafirler sertifikalarını aldı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezinde yürütülen Türkçe Kurslarında Türkçe öğrenen Suriyeli kursiyerler için sertifika takdim töreni düzenlendi.  Yunus Emre Enstitüsünde 20 Kasım 2017 tarihinde düzenlenen törende, dönemini başarıyla tamamlayan 32 kursiyer A1 ve A2 düzeylerinde sertifikalarını aldı.

Düzenlenen sertifika takdim programında konuşma yapan Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat ve Projeler Müdürü Babür Turna, Yunus Emre Enstitüsünün Suriyeli dostlarımız ve misafirlerimize yönelik çalışmalarından bahsetti. Yazılım kursu, robotik eğitim atölyeleri ve materyal desteklerinin yanında Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezinde verilen Türkçe kurslarına değinen Turna, kursiyerleri dönem boyunca Türkçe öğrenmek için gösterdikleri gayret ve ulaştıkları başarı için tebrik etti. Enstitünün ülkemizde bulunan Suriyeli misafirlere yönelik çalışmalarının devam edeceğini belirten Turna, yapılan verimli iş birliği için Türk Kızılayına da teşekkür etti.

Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi Müdürü Merve Renan Türkkulu da yaptığı konuşmada, Türk Kızılayının Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliğinden duyulan memnuniyeti iletti ve bugüne kadar dört yüzün üzerinde Suriyelinin Türkçe kurslarından yararlandığını belirtti. Topluma uyum açısından dil bariyerinin aşılmasının önemine değinen Türkkulu, Türkçe kurslarıyla Suriyelilere verilen desteğin çok değerli olduğunu vurgulayarak Yunus Emre Enstitüsüne iş birliğinden dolayı teşekkür etti.

Kursiyerleri temsilen bir konuşma yapan Kawthar Fansa ise bir yıldan fazla bir süredir Türkçe kurslarına katıldığını ve kurslardan çok istifade ettiğini söyleyerek Türk Kızılayı, Yunus Emre Enstitüsü ve öğretmenlerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi Müdürü Merve Renan Türkkulu, Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat ve Projeler Müdürü Babür Turna, Yunus Emre Enstitüsü Kütüphane, Dokümantasyon ve Arşiv Müdürü Ali Rıza Karabağ, Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi Müdürü Bünyamin Demir, Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezi Proje Asistanı Merthan Gözener ve Okutman Tuba Özban tarafından takdim edildi. Tören hatıra fotoğrafları çekimi ve ikramların ardından sona erdi.

Yunus Emre Enstitüsü, Suriyelilere Yönelik Çalışmalarına Devam Ediyor

Yunus Emre Enstitüsü, Suriyeli sığınmacıların topluma uyum sağlamaları yolunda çeşitli çalışmalar yapmakta; Türkçe öğretiminin Suriyelilerin istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik yazılım ve donanım kursları, kodlama atölyeleri vb. etkinlikler düzenlemektedir.

Enstitünün alanında uzman ve deneyimli okutmanları tarafından yetişkin ve çocuk gruplarına yönelik verilen, çeşitli etkinlikler ve etkileşimli yöntemlerle desteklenen Türkçe dersleri, Türk Kızılayı Ankara Toplum Merkezinde gerçekleştirilmektedir. Enstitü ayrıca, başta Suriyeli çocuklar olmak üzere Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen 6-9 yaş arasındaki hedef kitle için “Çocuklar İçin Türkçe (ÇİT)” adıyla bir öğretim seti hazırlayarak kullanıma sundu. Türkçeyi oyunlar, etkinlikler ve şarkılar yoluyla öğretmeyi hedefleyen materyalleri hazırlamanın yanı sıra üniversite çağındaki Suriyeli gençlerin Türkçe dil yeterliklerini belgelemek için girebilecekleri “Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)”, mülteci kartı bulunan sığınmacılara ücretsiz, kartı olmayan sığınmacılara ise %50 indirimli olarak uygulanmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü, ayrıca, Ankara’da ikamet eden Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların topluma uyum sağlamalarına ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla, üçer aylık olmak üzere yazılım ve donanım kursları düzenlemektedir. Temel düzeyde bilgisayar ve Türkçe bilgisine sahip 90 sığınmacı, Yunus Emre Enstitüsünde bu proje için özel hazırlanmış olan bilişim sınıfında alan uzmanlarından eğitim almaktadır. Projeyle, eğitim programında başarılı olan katılımcıların yazılım alanında istihdam edilmelerine katkı sağlanacaktır. Robotik eğitim atölyelerinde ise, Türkçe öğrenen Suriyeli gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilecek imkânlar ve yaşıtlarıyla iletişimlerini geliştirebilecekleri ortamlar oluşturmak amacıyla teknoloji, tasarım, sanat gibi pek çok alanda etkinlikler düzenlemektedir.