Türkçe öğrenirken Afyon’da Türk çini sanatını tanıdılar

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün 2017 “Türkçe Yaz Okulu”na katılmak üzere Afyon’a gelen yabancı öğrenciler, Türkçe dil eğitiminin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere de katıldılar. Kocatepe Anıtını ziyaret ederek şehrin tarihine tanıklık eden gençler, Afyon’un ünlü kaplıcalarını gezdiler. Öğrenciler, Gençlik Merkezi’nde ebru, hat ve çini yapımının inceliklerini öğrenip,  çini yapma konusunda yeteneklerini sergilediler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkçe Öğrenim Merkezi  (AKÜ TÖMER)‘nde Türkçe eğitim alan gençler, şehre karışarak Anadolu kültürü ile dillerini harmanladılar.

Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan yabancı öğrenciler, 2017 “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında Türkiye’ye geldiler. 57 ülkeden Türkiye’ye gelen gençlerden bir grup Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde eğitim gördü. Yabancı misafirler, Türkçe derslerin yanı sıra tarihî ve kültürel mekânları gezdi, çeşitli kültürel etkinliklere katıldı.

Beş kıtadan gençler Türkçe için Afyon’daydı

Yunus Emre Enstitüsü’nün 8.’sini düzenlediği Türkçe Yaz Okulu, 2017 yılında 22 şehirle birlikte Afyon’da da gerçekleşti. Programa katılmak üzere Afyon’a gelen 20 yabancı öğrenci, ülkelerinde Türkoloji bölümlerinde öğrendikleri Türkçelerini günlük yaşamda pekiştirdiler, katıldıkları etkinliklerde Türk kültür ve sanatını keşfettiler.

Program kapsamında yabancı gençler, 11 Ağustos Cuma günü Afyon’da Gençlik Merkezi’nde çini yapımı kursuna katıldılar ve çini yapmayı denediler. Gençlik Merkezi’nde ebru, çini ve hat sanatının inceliklerini öğrendiler, lokum atölyesinde tezgâhın başına geçerek lokum imal ettiler, katıldıkları kurslarda Türk halk oyunlarını öğrendiler. Çevre illere yapılan kültür gezilerinde Bursa, Konya ve Denizli’yi tanıma fırsatı buldular. Binicilik ve okçuluk eğitimi de alan gençlerin programı dolu dolu geçti. Afyon’dan oldukça memnun ayrıldılar.

Afyon’da eğitim gören 20 öğrencinin ülke ve şehirleri şöyle; Ürdün/Amman, Hollanda/Amsterdam, Sırbistan/Belgrad, Lübnan/Beyrut, Kosova/İpek, Mısır/İskenderiye, Arnavutluk/İşkodra, Karadağ/Podgoritsa, Fas/Rabat, Bosna-Hersek/Saray Bosna, Güney Kore/Seul, İran/Tahran, Gürcistan/Tiflis, Arnavutluk.

Gönül köprüleri Türkçe ile kuruluyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla dünyanın birçok ülkesinde sayısız etkinlik düzenliyoruz, ulusal veya uluslararası etkinliklerde Türkiye’yi temsil ediyoruz. Kültürümüzün bütün renklerini kuşatan bu faaliyetler sayesinde yüz binlerce insanla yüz yüze temas kurma ve kendimizi anlatma imkânı buluyoruz. Dünyanın 103 noktasında yer alan Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinde düzenlediğimiz kurslara katılan gençlerle ülkemiz arasında gönül köprüleri kuruyoruz.” dedi.