Türkçe Öğretmenlerine Hizmet İçi Eğitim

Yazıcı-dostu sürüm

Gürcistan’daki Türkologlara, "Tercihim Türkçe" Projesi öğretmenlerine, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı okutmanlarına ve Türkoloji öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenlendi.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü tarafından 27 Şubat-1 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen programda, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ile Enstitünün uzmanları tarafından yabancılara Türkçe öğretimi alanında seminerler verildi. 

Enstitünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen programın açılış törenine T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Gürcistan Devlet Dil Dairesi Başkanı Georgi Alibegashvili, Tiflis Eğitim Müşaviri Yüksel Kara, TİKA Tiflis Koordinatörü Necla Demirdağ, Enstitü yetkilileri ile çok sayıda Türkçe öğretmeni katıldı.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin açış konuşmasında Gürcü dilinin Türkiye için yabancı dil olmadığını, Gürcücenin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde konuşulduğunu dile getirdi. Gülsevin, "Bizim için Türkiye'deki bir Gürcü ile Gürcistan'daki bir Gürcü arasında bir fark yok veya tersinden söyleyecek olursak Gürcistan'daki bir Gürcü ile Türkiye'deki Gürcü arasında da bir fark yoktur." dedi.

T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan konuşmasında, “Dil olmadan uluslararası ilişkileri kuramıyoruz. Türkiye ile Gürcistan arasında sadece belki bir iki nehir ve vadi var. İnsanlarımız arasında birbirlerinden sevdiklerini alıp sevmediklerini bıraktığı, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki olmalı." ifadelerine yer vererek yabancı dil öğreniminin önemine değindi.

Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Yunus Emre Enstitüsü hakkında bilgiler paylaştı. Kartallıoğlu, “Gürcistan’da 'Eğitimcilerin Eğitimi' programını düzenliyor olmaktan mutluluk duymaktayız. Gösterdiğiniz ilgi ve alaka için çok teşekkür ederiz. Bu tür programların devam edeceği müjdesini de vermek isteriz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı ve Tercihim Türkçe Projesi kapsamında görev alan öğretmenlere yönelik materyal tanıtımında bulundu.

Türkçenin gramerinin öğretimi, yabancılara Türkçe öğretiminde drama, söz varlığını geliştirmeye yönelik uygulamalar, okuma-yazma-dinleme-konuşma becerilerinin geliştirilmesi, otantik materyal ve teknoloji kullanımı gibi farklı konularda bilgilerin paylaşıldığı eğitimin son gününde ise katılımcılar, yabancılara Türkçe öğretirken kullanılabilecek materyalleri tasarlayarak birbirleriyle yarıştı.

Program katılım belgelerinin takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) ev sahipliğinde "Türkçe Öğretim Merkezi Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı"...

Köstence Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Dobruca bölgesinde görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişimlerine...

Berlin Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Alman Johanna-Eck Okulu arasında iş birliği anlaşması...

Yunus Emre Enstitüsü 2022 yılında yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Türkçe Öğretimi...