Türkçe Yeterlik Sınavının sonuçları açıklandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 12 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirdiği 2017 yılının üçüncü ve son Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasının sonuçlarını açıkladı. Başarılı aday sayısı 413, başarı oranı ise %67 oldu. 32 ülke, 34 sınav merkezinde eş zamanlı olarak uygulanan sınava 615 aday katıldı. Sınava en yüksek katılım ise Bakü’de.

İki oturumda gerçekleştirilen Türkçe Yeterlik Sınavının (TYS) birinci oturumunda okuma, dinleme ve yazma becerileri; ikinci oturumunda ise konuşma becerileri ölçüldü. Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavda başarılı olan adaylara, puanlarına göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verildi. Başarı oranının %67 olduğu sınavda, 413 kişi başarılı oldu. Sınava katılanların %24’ü (100 aday) B2, % 60’ı (248 aday) C1 ve %16’sı  (65 aday) C2 düzeyinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Başvuru sayısı yaklaşık %80 arttı

2013 yılından bu yana yılda üç kere uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı’na ilgi her geçen yıl daha da artıyor. Bugüne kadar 5620 adayın başvuru yaptığı 5437 adayın katıldığı Türkçe Yeterlik Sınavı’nda bugüne kadar 3660 aday başarılı olup Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

2016 yılının Eylül ayında gerçekleştirilen 2016 yılının üçüncü Türkçe Yeterlik Sınavı'na 370 aday katılırken, bu yılki katılımcı sayısı yüzde %80 artış ile 615 oldu. 17-25 yaş arası gençlerin çoğunlukta olduğu sınava tüm dünyadan yoğun ilgi vardı. 32 ülke, 34 merkezde eş zamanlı uygulanan sınava en yüksek katılım ise Bakü’de oldu. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Bakü’de 173 kişinin katıldığı sınava bu yıl Ağustos ayında 389 aday katıldı.

Azerbaycanlılardan Türkiye’deki Üniversitelere yoğun ilgi

Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) katılan ve Türkiye’deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler TYS’ye yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’de eğitim almak isteyen ve YÖS’te başarılı olan Azerbaycanlı öğrencilerin de TYS’ye ilgisi büyük. Bakü’deki TYS’ye giren adayların %70’ini 17-18 yaşlarındaki lise mezunu adaylar oluşturuyor. Öğrenciler Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye’de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olmayı hedefliyor.

Mülteciler de Türkçe Yeterlik Belgesi almak istiyor

Bakü’den sonra en yüksek katılımın olduğu ikinci şehir; 158 adayın sınava girdiği Ankara oldu. Ankara’da sınava giren adayların yaklaşık %50’si Türkiye’de mülteci olarak bulunan Suriyeli ve Iraklı katılımcılardan oluşuyor. Sınava katılımın en yoğun olduğu şehirler ise şöyle devam ediyor; Tahran, Saraybosna, Tokyo, Amman…

Bir sonraki TYS 2018 Ocak’ta

Aralık ayında yeni başvuruların alınacağı TYS’nin bundan sonraki ilk uygulaması 2018’in Ocak ayında olacak. Yılda üç kez uygulanan TYS 2018 yılında da Ocak, Mayıs ve Ağustos aylarında yapılması planlanıyor. Yaklaşık 1 ay öncesinden başvuruların alındığı sınavların sonuçları 20 gün içinde açıklanıyor.