Türkiye’den ve Bosna Hersek’ten Medya Mensuplarının Katılımıyla Medya Forumu Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, medya alanı vasıtasıyla Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve iş birliklerinin yapılması amacıyla Saraybosna’da 18 Aralık 2023 tarihinde “Türkiye-Bosna Hersek Medya Forumu” düzenledi.

Programda Türkiye’nin saygın medya kuruluşlarından Milliyet, A Haber, TV 100, Anadolu Ajansı, Sabah, Habertürk, Daily Sabah, Hürriyet, 24 TV, Haber Global ve Tv Net temsilcileri; Bosna Hersek’ten ise ülkenin önde gelen ajans, kanal ve gazetelerin temsilcileri yer aldı.

Türkiye-Bosna Hersek Medya Forumu’nda iki ülke arasındaki medya ilişkilerinin güncel durumu, medya alanındaki sorunlar, dezenformasyonun önlenmesi ve yapılabilecek iş birlikleri ele alındı.

Programa Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Gençtuğ, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği İletişim Müşaviri Dr. Zülküf Oruç, Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme, Bosna Hersek YEE Koordinatörü Mehmet Akif Yaman, TİKA Saraybosna Koordinatörü Erdinç Işık, Saraybosna Anadolu Ajansı temsilcileri ile TRT Balkanlar temsilcileri katıldı.

Başkentte bir otelde düzenlenen forumda konuşan T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Gençtuğ, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler bulunduğunu, Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

FETÖ konusu başta olmak üzere terörle mücadele alanında iş birliğinin artırılması gerektiğini dile getiren Gençtuğ, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizden daha fazla yatırım alabilmek için Bosna Hersek’teki yatırım ortamında iyileştirmeler yapılması ve firmalarımızın özellikle ham madde temininde yaşadıkları sorunların giderilmesi gerekiyor. İki ülke arasında imzalanması teklif edilen anlaşmaların, Bosna Hersek tarafındaki onay süreçlerinin hızlandırılmasını bekliyoruz. Çeşitli alanlardaki bu anlaşmaların imzalanmasının ilişkilerimize ayrı bir ivme kazandırabileceğini düşünüyoruz.”

Samimi gayretlere rağmen Türkiye hakkında Bosna Hersek medyasında bazı asılsız ve yanlış algı girişimlerine zaman zaman rastladıklarına işaret eden Gençtuğ, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu tür yanlı haberler, kimi zaman art niyet taşıyabildiği gibi kimi zaman da sadece bilgi eksikliğine dayanıyor. Bosna Hersek’te görev yaptığım son bir senede dikkatimi çeken ülkemiz hakkındaki bazı yanlış algılamalara şu örnekleri verebilirim; ‘Türkiye’nin Balkanlara kötücül etkide bulunan dış güçler arasında yer aldığı’ iddiası. Genelde, Rusya ve Çin bağlamında dile getirilen bu tanımlamada zaman zaman ülkemizin adının da zikredildiğini görüyoruz.

Öncelikle belirtmek isterim ki; Türkiye, Balkanlarda bir dış aktör değildir, tarihi ve coğrafi olarak kendisi de bir Balkan ülkesidir. Türkiye’nin Balkanlarda barışın, istikrarın ve refahın korunup geliştirilmesinden başka hiçbir gündemi yoktur. Bölgenin güvenliği açısından kilit önemde gördüğümüz Bosna Hersek’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü de yüksek sesle savunmaktayız.”

Bosna Hersekli gazetecilerin, Türkiye’yi ilgilendiren tüm konularda Büyükelçilik bünyesinde bulunan İletişim Müşavirliği ile irtibata geçebileceğini söyleyen Gençtuğ, Anadolu Ajansı (AA) ve TRT’nin Bosna Hersek’teki varlığının da iki ülke medyası arasında önemli bir köprü işlevi gördüğünü dile getirdi.

YEE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Enstitünün Bosna Hersek’te Türk dilini, kültürünü, sanatını ve tarihini tanıtmak amacıyla çok sayıda proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Dünya çapında Türkiye ile bağ kuran dost insan sayısını artırmaya çalıştıklarını vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

“Bosna Hersek özelinde baktığımız zaman eğitim diplomasisi ve kültür diplomasisi bağlamında Saraybosna’da, Foynitsa’da ve Mostar’da bulunan temsilciliklerimizin kıymetli çalışmalarıyla şu an Tercihim Türkçe Projesi’ni hayata geçirmek suretiyle devlet okullarında 7 bin öğrenciye ulaştığımızı hatırlatmak istiyorum. Saha çalışmalarıyla şu an Türkçenin devlet okullarında müfredata girmesini ve öğrencilerin Türkçeyi seçmeli yabancı dil olarak tercih etmesini sağlamıştır.”

“Türkiye ile bağ kuran insanlar yetiştiriyoruz”

Bosna Hersek YEE Koordinatörü Mehmet Akif Yaman ise Enstitünün Bosna Hersek’te yürüttüğü projeler ve çalışmalara ilişkin “Enstitü olarak Bosna Hersek’in dört bir yanında Türkçe öğretiminden kültürel etkinliklere kadar çok sayıda faaliyet düzenliyoruz. Enstitü tarafından dünya genelinde yürütülen Tercihim Türkçe Projesi’nin Bosna Hersek’te ayrı bir önemi var. Proje kapsamında 7 kantondaki hemen hemen her okulda Türkiye ile bağ kuran insanlar yetiştiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme, Bosna Hersek ve Türkiye medyası arasında daha hızlı ve etkili bir iletişimin olmasını temenni ederek Bosna Hersek’te ilk, orta ve yükseköğrenimde gerçekleştirilen faaliyetlere dair sunum yaptı.

Programın devamında TİKA Saraybosna Koordinatörü Erdinç Işık, TİKA’nın Bosna Hersek’te hayata geçirdiği projeler ve çalışmalardan bahsetti.

Algı ve Gerçeklik Arasında Türkiye-Bosna Hersek İlişkileri Değerlendirildi

Programın ikinci bölümünde, Türkiye’den ve Bosna Hersek’ten medya mensupları “Algı ve Gerçeklik Arasında Türkiye-Bosna Hersek İlişkileri” konusu çerçevesinde düşüncelerini paylaştı.

Dezenformasyonun önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Türkiye-Bosna Hersek Medya Forumu’nda Türkiye ve Bosna Hersek’in medya alanındaki ilişkileri, gelecek dönemde yapılması planlanan iş birlikleri ve gelecek dönemde iki ülke arasındaki medya ilişkilerini ileri seviyelere taşıyacak atılımlar ele alındı.