Viyana'da Sultan Abdülaziz Eskizleri Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Sultan Abdülaziz'in eskizlerinden oluşan Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi Viyana'da sanatseverlerle buluştu.  Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkıları, ViyanaYunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Kültür ve Sanat Derneğinin (UKSD) ortaklığıyla gerçekleşen sergide, Sultan Abdülaziz'in Krakov Ulusal Müzesinde bulunan eskiz defterindeki eserleri ve millî saraylarda bulunan imzasız resimler yer alıyor. Dönemin saray ressamı olarak görev yapan Leh S. Chlebowski'ye hediye edilen defter, Padişah’ın resim çalışmalarına ait bilinen tek örnek olması bakımından ilgi çekici. Viyana Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonu’nda görücüye çıkan sergi, Sultan Abdülaziz'in eserlerinin Avrupa'da ilk defa sergilenmesi bakımından da ayrı bir önem taşıyor.

Açılışa, Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan'ın yanı sıra Polonya Viyana Büyükelçisi Artur Lorkowski, birçok diplomatik misyon üyesi yer aldı.

Açılışta söz alan Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut,  "Bugün bu serginin açılışına ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Sultan Abdülaziz'in öncesinde Fransa, sonrasında Londra, daha sonrasında da Viyana'ya gelmesi hasebiyle serginin önemi bizim için daha da artmıştır" diye konuştu.

Sultan Abdülaziz'in şiir, hat ve spor sahalarındaki çeşitli meziyetlerinden başka, bestekâr sultanlar arasına adını yazdıracak kadar musiki ile meşgul olduğu bilinmektedir. Sultan'ın resim ile ilgili bilinmeyen yönü bu defterle birlikte ortaya çıkmış oluyor. Şehzadeliği sırasında Batı tarzı resim sanatıyla ilgilenerek desen ve krokiler çizen Padişah, Dolmabahçe Sarayı'na Avrupa'dan sanatçılar davet etmesi, sarayda ressamlar için atölyeler tahsis etmesi ve sanatçılara geniş çalışma imkânı sağlamasıyla tanınıyor. Dönemin saray ressamları arasında da Fransız P. D. Guillemet ile Polonyalı S. Chlebowski gibi isimler yer alıyor. Zaten sergide görücüye çıkan eserlerde Padişah'ın S. Chlebowski'ye hediye ettiği defterde yer alan eskizlerden oluşuyor.

Sultan Abdülaziz'in eskizleri ve bu eskizler temel alınarak oluşturulan yağlı boya tabloların yer aldığı sergi 30 Mart Çarşamba gününe kadar Viyana Yunus Emre Enstitüsünde ziyaret edilebilir.