“Yeni İpek Yolu” İstişare Toplantısı Yunus Emre Enstitüsünde Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, “Yeni İpek Yolu” iş birliği projesinin Azerbaycan ve İtalya’da bulunan kurum ve kuruluş temsilcileriyle düzenlenen istişare toplantısına ev sahipliği yaptı.

“Yeni İpek Yolu” üzerindeki ülkelerde bir seri etkinlik gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen toplantıda lider kurum sıfatıyla yer alan Yunus Emre Enstitüsünü temsilen Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş;  Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Prof. Dr. Günay Afandıyeva, Ugo Spirito ve Renzo De Felice Vakfı Müdürü Doç. Dr. Marco Zaganella, Eurosis Danışmanlık A.Ş. CEO’su Giuseppe Reggıa, Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Rustam MAMMADOV ve Roma Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Sevim Aktaş ile bir araya geldi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ateş, Türkiye’nin de dâhil olduğu Türk Devlerinden başlayarak İtalya’ya kadar uzanan güzergâh üzerinde yer alan ülkelerle kamu diplomasisi, kültür, eğitim ve ekonomi alanlarında gerçekleştirilebilecek olası iş birliklerinin değerlendirilmesi amacıyla bir araya gelindiğini aktardı.

Ülkelerarası ilişkilerin insandan insana geliştiğine dikkat çeken Ateş, ön yargı ve dışlamaların azalmasına da katkı sağlayacak olan projenin belirlenen güzergâhtaki bölgeye barış, adalet ve huzur getireceğinin altını çizdi. Bu doğrultuda bir araya gelen her kurumun, üzerine düşeni yaparak birlikte nasıl hareket edilebileceğinin değerlendireceğini aktardı.

Giderek küçülen dünyada amaçların açık olarak ortaya konmasının, ortak çıkarlar ve değerler adına çaba harcanmasını kolay bir hale getirerek daha müreffeh ve nitelikli bir dünyada yaşanmasına destek olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Ateş, bu amaçla Enstitü olarak, başta Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) olmak üzere, Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu merkezlerde düzenlenen etkinlikler ile yabancı ve Türk üniversiteleri gibi kurumlar arasındaki iş birliklerinin geliştirilerek projeye katkı sunulabileceğini ifade etti.

“Yeni/Modern İpek Yolu”

İlki Ocak 2015’te İstanbul, ikincisi Ekim 2017 tarihinde Roma’da düzenlenen “Yeni İpek Yolu” başlıklı iki konferansın ardından alınan olumlu geri dönüşlere istinaden kamu diplomasisi, kültür, eğitim ve ekonomi alt başlıklarıyla çeşitli ülkelerde düzenlenecek bir etkinlikler platformu olarak geliştirilen proje, yeni dünya ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde evrensel ve insani değerleri esas alıyor.

Proje ile Doğu ve Güneydoğu Asya’yı, Orta Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ile bağlayan bir koridor yaratılması hedefleniyor.

Hızlı tren güzergâhları, hava alanları, elektrik santralleri ve boru hatlarından oluşacak proje kapsamında söz konusu hattın 65 ülkeden geçmesi planlanıyor. Bu ülkelerde ortak faydalar çerçevesinde geliştirilecek sürdürülebilir iş birlikleri için ortak bir çaba harcanmasını öngören proje, Yunus Emre Enstitüsünün lider kurum rolü altında değerlendirilmesi, iş birliği alanlarının belirlenmesi ve başarı için uzun vadeli bir strateji geliştirilerek yeni fikirler üretilmesini de amaçlıyor.