Yunus Emre, Edinburgh’da Anılacak

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı anısına 20-23 Ekim 2021 tarihleri arasında bir dizi etkinlik düzenliyor. Dünyanın dört bir yanında Türk dili ve kültürünü tanıtan Enstitünün ismine ilham olan Yunus Emre, kendi zamanından günümüze kadar Türk edebiyatı ve felsefi düşünce üzerinde büyük bir etkiye sahip. Londra Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosluğu ve ATAŞ (İskoçya Türk Mezunları ve Öğrencileri Derneği) bu önemli yıl dönümü şerefine Edinburgh'ta 3 gün boyunca ortak etkinlikler gerçekleştiriyor.

UNESCO tarafından ilan edilen 2021 Yunus Emre Yılı anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, ud Sanatçısı Baha Yetkin yönetiminde Yunus Emre’den Sesler konseri (20 Ekim 2021 Çarşamba), Sanatçı Esma Uğurluoğlu ile ebru atölyesi (22 Ekim 2021 Cuma) ve kapanış olarak Yunus Emre’nin hayatını anlatan Yunus Emre: Aşkın Sesi film gösterimi (23 Ekim 2021 Cumartesi) yer alacak.

YUNUS EMRE’DEN SESLER KONSERİ

Doğu ve Batı sentezinin en güzel harmanlandığı yer olan İstanbul’da büyüyen ud sanatçısı ve Türk müziği eğitmeni Baha Yetkin’in vokalliğini üstleneceği Yunus İlahileri musiki konserinde, sanatçıya kemençede Alexandros Koustas, neyde Alp Genç ve perküsyonda Muammer Sağlam eşlik edecek. Konser 20 Ekim2021tarihinde Edinburgh’un en seçkin konser salonlarından biri olan Assembly Roxy’de gerçekleşecek.

Tasavvuf müziğinin güfte kaynaklarının en önemlilerinden biri, basit ritmik dizeleri ve ruhsal derinliğe sahip Yunus Emre’nin şiirleridir.  Temelde ilahi aşka vurgu yapan sade anlatımlı ve ritmik yapılı 250'den fazla şiiri, Türk tasavvuf musikisinde bestelenmiş ve dilden dile dolaşmıştır. Bu besteler sayesinde yüzyıllar öncesinden başlayarak devam eden Yunus Emre şiirleri ve felsefesi, halkın içinde yaşayarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Baha Yetkin’in Yunus Emre ve temsil ettiği değerler hakkında yapacağı bilgi verici konuşmalarla daha da zenginleşecek olan konserde, müzisyenler gönülleri fetheden bu dizelerle dinleyicilerin hem kalplerinin hem de kulaklarının pasını silecekler. Konser dostluk, kardeşlik, ilahi aşk ve tasavvuf temalarına ilgi duyanlar için unutulmaz olacak.

Yunus Emre’nin barış, kardeşlik, sevgi gibi hümanist öğretilerinin 700 yıldır yaşadığı Anadolu’da büyüyen sanatçılar, bu öğretileri Edinburgh’a taşıyacak. Enstrümanlarından dökülen Yunus Emre notaları ve seslendirdikleri dizelerle Anadolu’dan dünyaya sevgi dolu bir köprü inşa edecekler. Uzun yıllardır İngiltere’de ud, kemençe, ney gibi müzik aletlerini çok başarılı bir şekilde temsil eden sanatçılarımız ilk kez Yunus Emre ilahileri için bir araya gelecek.

Etkinlik: Yunus Emre’den Sesler Konseri

Yer: Assembly Roxy

Tarih: 20 Ekim 2021 Çarşamba

Kapı Açılışı: 18:00

Konser Başlangıcı: 19:00

Biletler: £5

GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATI ATÖLYESİ

Anma etkinliğinin 22 Ekim Cuma günü gerçekleşecek ikinci bölümünde geleneksel sanatlarımızın en sevilenlerinden biri olan ebru atölyesi düzenlenecek.

Yüzyıllar boyunca kitapların iç kapaklarını süslemek için kullanılmış olsa da ebru, günümüzde bağımsız bir sanat dalıdır. Ebru sanatı, bazı motifler oluşturmak üzere kıvamlı bir suyun üzerine boyaların damlatılıp motiflerin kâğıda geçirilmesiyle yapılır.

Geleneksel Türk el sanatları sanatçısı Esma Uğurluoğlu, atölye katılımcılarına ebru sanatının icrası ve tarihi hakkında bilgiler verecek. Katılımcılar, atölye boyunca ebru sanatının tarihi, kullanılan aletler, boyalar, malzemeler ve geleneksel desenlerin yapımı gibi ebru sanatı hakkında temel düzeydeki bilgileri alacaklar; evlerine kendi yaptıkları ebrularla dönme fırsatı yakalacaklar!

Yer: Balcony Room, Teviot Row House Student Union 13 Bristo Pl, Edinburgh EH8 9AJ

Tarih: 22 Ekim 2021, Cuma

Saat: 19:00-20:30

Biletler: Ücretsiz

YUNUS EMRE: AŞKIN SESİ FİLM GÖSTERİMİ

Etkinlik 23 Ekim 2021 Cumartesi günü Yunus Emre: Aşkın Sesi film gösterimi ile sürecek. Film gösteriminin ardından filmin senarist ve yönetmeni Kürşat Kızbaz ile soru-cevap şeklinde bir söyleşi düzenlenecek. Türkçe şiirin öncüsü kabul edilen Yunus Emre’nin derviş olma sürecini anlatan film, savaşlarla çalkalanan 13. yüzyıl Anadolusunda yaşayan bir köylü olan Yunus’un ilahi aşk peşindeki yolculuğuyla başlıyor. Bu yolculuk boyunca Hacı Bektaş-ı Veli’den Taptuk Emre’ye, Mevlana’dan Sarı Saltuk’a Anadolu erenlerinin hayatlarına yer veren film, Yunus Emre ve tasavvufun en önemli isimlerinin hayatına bir bakış sunuyor.

 

Yer: Study Room, Teviot Row House Student Union 13 Bristo Pl, Edinburgh EH8 9AJ

Tarih: 23 Ekim 2021, Cumartesi

Saat: 18:30-21:30

Biletler: Ücretsiz

Yunus’un öğretilerinin Edinburghlularla buluşacağı bu etkinlik dizisine, tüm Yunusseverleri ve Yunusla tanışmak isteyenleri O’nun dizeleriyle davet ediyoruz:

Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim sevilelim

Dünya kimseye kalmaz.

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve ATAS organizasyonu, Edinburgh Başkonsolosluğu ve Türk Hava Yolları desteğiyle gerçekleşecek olan konserde Avrupa ve Anadolu’yu kendi üsluplarınca harmanladıkları vizyonlarıyla Anadolu’nun manevi mimarlarından Yunus Emre’nin ilahilerini sanatseverlerle buluşturacaklar.