Yunus Emre Enstitüsü, Afrika’da İki Yeni Merkez Açtı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmak misyonuyla hareket eden Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Afrika’da iki yeni merkez daha açtı. Daha önce Somali, Senegal ve Sudan’da merkezler açarak Türkçe öğretimi ve kültür-sanat faaliyetlerine devam eden Enstitünün Ruanda ve Nijerya’da açtığı merkezler de faaliyete başladı. Eğitimden sanata, bilimden spora kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Enstitü, dünya genelindeki merkez sayısını 64’e çıkarmış oldu.

Dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmayı hedefleyen YEE, Nijerya’nın başkenti Abuja ve Ruanda’nın başkenti Kigali’de açtığı merkezlerle Afrika’da yeni faaliyetler planlıyor. YEE bu faaliyetlerle Türk dilini ve kültürünü tanıtarak Türkiye’yi gerçekçi bir şekilde tanıtmayı amaçlıyor.

ABUJA YEE’DE TÜRKÇE KURSLARI BAŞLADI

YEE'nin 2018'de Nijerya'da başlattığı çalışmaların ardından başkent Abuja'da açtığı merkez, Türkçe eğitimi dışında Nijerya halkına Türkiye'yi ve Türk kültürünü öğrenme fırsatı da veriyor.

Abuja YEE Müdür Vekili Macit Koç, YEE'nin uzun yıllardır Afrika'da bulunduğunu ve Sahra Altı Afrika'da kalıcı ve verimli çalışmalar yapmak istediğini belirtti.

Sahra Altı Afrika'da son yıllarda YEE'nin Gambiya, Senegal ve Ruanda'da faaliyete başladığını belirten Koç, "Gittiğimiz yerlerde ülkedeki ihtiyaca göre stratejik bir kararla merkez açarak veya üniversite bünyesinde hizmet veriyoruz." dedi. Koç, Nijerya'nın Afrika kıtasındaki önemi nedeniyle YEE'nin burada bağımsız bir merkez kurmaya karar verdiğini ifade etti.

Abuja YEE’deki çevrim içi Türkçe kursları, 27 Eylül 2021 tarihinde başladı. Merkezde çok yakında örgün Türkçe eğitim programları da başlayacak.

KÜLTÜRLERARASI DİYALOG

Koç, YEE'nin Nijerya'ya geliş amacının Türkçe eğitiminin yanı sıra kültürlerarası diyaloğu sağlamak olduğunu söyledi.

Nijerya'da 500'den fazla dil ve 80'den fazla etnik grup bulunduğunu belirten Koç, "Nijerya kültürünün bir parçası olmak istiyoruz. Biz burada Türk yemekleri veya Türk kahvesi günü yapacaksak aynı şekilde bunun Nijerya versiyonunu da yapacağız." diye konuştu.

Koç, YEE'nin Nijerya'daki esas görevlerinden birinin dil öğretimi olduğunu işaret ederek "Son yıllarda birçok Afrikalı genç, Türkiye'de eğitim görüyor. Biz de eğitimlerine katkı sağlayarak buradaki yetişkinlere, çocuklara, ev hanımlarına, kısacası bütün kitleye Türkçe öğretmeyi düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

KÜLTÜR ARACILIĞIYLA İLETİŞİM KURMAYI AMAÇLIYORUZ

Koç, koronavirüs  salgını nedeniyle şu anda Nijerya'da çevrim içi Türkçe dersi vermeye başladıklarını ancak yakında yüz yüze derslerin başlayacağını belirtti.

Nijerya'nın örgün eğitime açık bir yer olduğunu ifade eden Koç, "Bu sebeple burada çocuk sınıfı ile yetişkinler sınıfı dâhil 3 sınıf ve kütüphane açtık." dedi.

Koç, YEE'nin amaçlarından ilkinin kültür aracılığıyla iletişim kurmak olduğunu vurgulayarak ikinci amacının Türkçeyi yabancı bir dil olarak insanlara tanıtıp o şekilde kaynaşmak olduğunu söyledi.

YEE'nin Nijerya'ya girişinin yeni nesiller için çok faydalı olacağını altını çizen Koç, "YEE Türkiye'nin, büyükelçilik dışında açılan ilk büyük devlet kurumu. Nijeryalıların bu merkezi Türk evi gibi düşünmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

KİGALİ YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ FAALİYETLERİNE BAŞLADI

Ruanda ile yedi yıllık diplomatik ilişkilerin ardından, Ruanda’nın başkenti Kigali’de Yunus Emre Enstitüsü açıldı.

Başlayan Türkçe eğitim faaliyetlerine Ruanda halkının yoğun ilgi gösterdiği Kigali Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Enes Karaçoban, Türkçe eğitim faaliyetlerinin ardından kültür-sanat faaliyetlerine de başlanacağını belirtti. Karaçoban, Türkiye hakkında çok az şey bilen Ruanda halkının, YEE sayesinde Türk kültürüne yakınlaşmaya başladığını ifade etti. Ruandalıların Enstitü faaliyetleri ile Türk kültürünü doğrudan tanıma şansına sahip olduğunu ve şimdiden olumlu bir izlenimlerinin ortaya çıkmaya başladığını kaydetti.

Karaçoban, “Ruanda Afrika ülkeleri arasında gelişme potansiyeli en yüksek ülkelerden. Türkiye ile olan ilişkilerin oldukça iyi olmasının yanında ülkede Türk şirketlerinin son zamanlardaki artışı, Türkçe öğrenmeyi daha cazip kıldı.” dedi.

Karaçoban, Enstitünün T.C. Ruanda Başkonsolosluğu yardımıyla Ruanda Üniversitesi kampüsünde iki ay gibi kısa bir sürede kurulduğunu söyledi. Enstitü, Türkçe kursunu ilan eder etmez Ruanda Üniversitesinden 200 öğrencinin kendi üniversitelerindeki çevrim içi hesaplarından YEE Türkçe kursuna başvuruda bulunduğunu belirtti.

RUANDA’DAKİ YEE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEK

Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hayata geçirilen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABIP)  ile Ruanda Üniversitesi ile 2019 Aralık ayında iş birliği anlaşması imzalamıştı.

YEE Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu başkanlığındaki bir heyet, anlaşmanın ön görüşmelerini yapmak üzere 12-17 Nisan 2021 tarihleri arasında Kigali’ye gelmiş ve Ruanda Üniversitesi yetkilileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

Ruanda Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, ülkede Türk dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla başta eğitim ile kültür-sanat olmak üzere birçok alanda çeşitli iş birlikleri kurmayı hedefliyor.

T.C. Kigali Büyükelçisi Burcu Çevik, Türkiye’nin Kigali’deki konsolosluğunu 2014 yılında açmasına rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin oldukça iyi olduğunu dile getirdi.  Çevik, 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olması sebebiyle Ruanda’da açılan Türkçe kurslarının iki ülke halklarını bir araya getireceğine inandığını söyledi.

20 ALANDA İŞ BİRLİĞİ

İki ülkenin eğitim, ticaret ve yatırım konularının da aralarında olduğu 20 alanda iş birliği anlaşması imzaladığını belirten Çevik, Türkiye’nin Ruanda’daki insan kaynağını güçlendirmek amacıyla ülkeyi desteklediğini belirtti. Çevik, “Türkiye, ülkemizde lisans ve yüksek lisans öğrenim gören Ruandalı öğrencilere tam burs veriyor. Burs olanaklarından bu zamana kadar 200 Ruandalı öğrenci yararlandı.” şeklinde konuştu. Çevik ayrıca, T.C. Dışişleri Bakanlığının yeni göreve başlamış 41 Ruandalı diplomata çevrim içi diplomatik eğitim programı düzenlediğini kaydetti.