Yunus Emre Enstitüsü, Senegal’de Kimsesiz ve Engelli Çocuklara Umut Oluyor

Yazıcı-dostu sürüm

Dakar Yunus Emre Enstitüsü, “Topraktan Sanata” adlı sanat atölyeleriyle geleneksel Türk el sanatları arasında yer alan çömlek sanatını Senegallilere tanıtmanın yanı sıra kimsesiz ve engelli çocukların hayatlarına umut oluyor.

Enstitü, engelli ve down sendromlu çocuklara çömlek sanatını öğreterek meslek edinmelerini sağlayan Colombin Derneği ile gerçekleştirdiği iş birliği çerçevesinde derneğin sanat atölyelerinden gelir elde etmesine destek oluyor.

Enstitünün ev sahipliğinde bir yıldır periyodik olarak düzenlenen sanat atölyelerinde katılımcılar kil kullanarak çömlek başta olmak üzere çeşitli ürünler hazırlıyorlar.

Senegallilerin yanı sıra Senegal’de yaşayan yabancıların da yoğun ilgi gösterdiği sanat atölyelerinde katılımcılar hem eğitmen eşliğinde çömlek sanatını öğreniyor ve Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buluyor hem de engelli çocukların yapmış oldukları çömleklerden satın alarak onlara destek oluyorlar. 

Senegal’deki Misyon Şefleri Çömlek Atölyesine Katıldılar

Farklı zamanlarda düzenlenen atölye çalışmalarına T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman, Avusturya Büyükelçisi Ursula Fahringer, Birleşik Krallık Büyükelçisi Juliette John, Güney Afrika Büyükelçisi Bongiwe Qwabe, Kanada Büyükelçisi Marie-Genevieve Mounier, Pakistan Büyükelçisi Saima Maymunah Sayed, Uluslararası Frankofoni Örgütü Temsilcisi Rennie Yotova başta olmak üzere çok sayıda misyon şefi katıldı.

Sanat atölyesine katılan T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman, çömlek atölyesine özellikle kadın büyükelçilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek atölye ile aynı zamanda kimsesiz ve engelli çocuklara da yardımda bulunulduğunun altını çizdi.

 

“Dakar Yunus Emre Enstitüsünün böyle bir derneğe destek olması beni çok duygulandırdı”

 

Büyükelçi Nur Sağman, “Dakar Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörümüz bana Colombin Derneğinden bahsettiğinde çok etkilendim ve hemen derneği ziyaret ettik. Genç Çömlek Ustası Pape, babasının vasiyetiyle aileleri tarafından terk edilen işitme ve konuşma engelli çocuklara hem kalacak yer sağlıyor hem de çömlek sanatını öğreterek meslek edinmelerine katkı sağlıyor.  Dakar Yunus Emre Enstitüsünün böyle bir derneğe destek olması beni çok duygulandırdı. Ben de Büyükelçiliğimizin personeli ve diğer yabancı Büyükelçilerle zaman zaman bu çömlek atölyelerine katılıyorum. Hem güzel zaman geçiriyoruz hem de kimsesiz ve engelli çocuklara destek olmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği faaliyetleriyle farklı iklimlerdeki milyonlarca kişiyi Türk kültürünün birleştirici çatısı altında bir araya getirmeye devam ediyor.

Diğer Etkinlikler

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te  Yunus Emre Enstitüsü ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliği ile...

Albayrak Grubu tarafından düzenlenen "Hat Eserleri Koleksiyon Sergisi", 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında...

Manama Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Manama Büyükelçiliği’nin himayesinde, Bahreyn Üniversitesi’nde, İRCİCA iş birliğiyle...

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle ebru atölyesi...