Mostar’da 300 Yıllık Kur’an-ı Kerim Sergilendi

Yazıcı-dostu sürüm

Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Mostar Kültür Merkezi iş birliğiyle Mostar’da, Şair ve Yazar Nusret Omerika’nın Kur’an-ı Kerim koleksiyonundan 114 eser, “Kur’an ile Kalbe Dokunuş” isimli etkinlikle sergilendi.

Mostar Kültür Merkezinde 29 Nisan Pazartesi günü düzenlenen açılış programı T.C. Mostar Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Bilal Köse, Mostar Pedagoji Kurumu Müdürü Enisa Gološ, Mostar Kütüphanesi Müdürü Rasim Prguda, Hersek Müzesi Müdürü Asım Krhan, Hersek Arşiv Müdürü Mumin Išić’in yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Karagöz Bey Medresesinde hocalık yapan Prof. Emin Tučović’in Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunması ile başlayan programda koleksiyoner Nusret Omerika, koleksiyonunu nasıl oluşturduğunu katılımcılarla paylaştı. Kütüphanesinde yaklaşık 3 bin adet kitap bulunduğunu aktaran Omerika, “Bunlardan 200 tanesi kutsal kitabımızdan oluşmaktadır. Biz bunlardan 114 tanesini burada sergilemeyi tercih ettik. Hepsinin benim için birbirinden ilginç hikâyesi var. Aralarında İstanbul’un dar sokaklarını adım adım dolaştıktan sonra satın aldığım ama otobüste unuttuğumuz Kur’an da var, Bosna Hersek’in en ücra köşelerine veya dağlarına gidip satın aldığım Kur’an da… 114 Kur’an-ı Kerim’in 6 tanesi el yazmasıdır. 3 tanesi altın varaklarla süslenmiştir. Kiminin kabı ebru sanatıyla ciltlenmiş, kiminin içerisi tezhiplerle bezenmiştir.” sözlerine yer verdi.

Karagöz Bey Medresesinden Prof. Suljo Čikotić ve Pedagoji Kurumundan Dr. Ahmet Hušić Kur’an-ı Kerim ve okumak üzerine yaptığı konuşmaların ardından Suudi Arabistan, Mısır, İran, Pakistan, Lübnan, Endonezya, Türkiye ve Bosna Hersek gibi birçok ülkeden Arapça, Farsça, Türkçe ve Almanca pek çok Kur’an ilgililerin beğenisine sunuldu.