2018 TYS Sonuçları Açıklandı

Yazıcı-dostu sürüm

2018 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) sonuçları açıklandı. 

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 13 Ocak Cumartesi günü 35 ülke, 41 sınav merkezinde eş zamanlı gerçekleştirilen Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) sonuçları açıklandı. 2018 yılının ilk sınavında başarılı aday sayısı 732, başarı oranı ise %65 oldu. 1130 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen sınavda başarılı olan adayların yüzde 71’i C1 düzeyinde Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

Türkçe Yeterlik Belgesi

Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda gerçekleştirilen ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı hedefleyen sınavda başarılı olan adaylara verilen Türkçe Yeterlik Belgesi ile adaylar önemli bir kazanım elde ediyor.

Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazanan öğrencilere Türkçe hazırlık sınıfında muafiyet hakkı tanıyan Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde kariyer planlaması yapanlara, tercüman ya da öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Başvuru sayısı yüzde 60 arttı

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşması amacıyla 2013 yılında uygulamaya koyduğu sınava ilgi her geçen yıl daha da artıyor. 16-25 yaş arası gençlerin çoğunluğunu oluşturduğu sınav başvurularında bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 60’lık artış yaşandı.

Tüm dünyanın yoğun ilgi gösterdiği sınava en yüksek katılım yine Azerbaycan’da oldu. Üç farklı noktada gerçekleştirilen sınava başvuran 629 adayla Azerbaycan’da rekor sayıya ulaşıldı.

En yüksek katılımın olduğu ikinci ülke 352 adayla Türkiye oldu. Ankara’da sınava giren adayların yaklaşık %70’ini Türkiye’de misafir edilen Suriyeli ve Iraklı mülteciler oluşturdu.

Sınava katılımın en yoğun olduğu şehirler sıralamasında da Bakü ve Ankara’yı Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve Amman takip etti.

Türkçe Yeterlik Sınavı

19 Mart 2018’de yeni başvuruların alınacağı TYS’nin sonraki uygulaması 5 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak.

Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından periyodik olarak yılda üç kez uygulamaya konulan sınav iki oturumda gerçekleştiriliyor. Sınavın birinci oturumunda okuma, dinleme ve yazma becerileri; ikinci oturumunda ise konuşma becerileri ölçülüyor. Tamamı 180 dakika süren sınavda her bir beceri alanından en az % 50 (12,5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda 55-70 arası puan alan adaylara B2, 71-88 arası puan alan adaylara C1, 89-100 arası puan alan adaylara ise C2 Türkçe Yeterlik Belgesi veriliyor.

Sınava ilişkin daha detaylı bilgiye "tys.yee.org.tr" adresinden ulaşabilirsiniz.