Amman'da "Gelin Tanış Olalım"

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Amman'da, ‘Gelin Tanış Olalım’ etkinliği düzenledi.

Yunus Emre Enstitüsü, Ürdün’ün başkenti Amman’da Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kültür ve sanat hayatını bir araya getirdi.

Yunus Emre’nin “Gelin Tanış Olalım” felsefesinden yola çıkan etkinlik, 24-27 Kasım 2018 tarihleri arasında çok sayıda akademisyen, yazar ve Türkoloji öğrencisinin katılımlarıyla gerçekleşti.

Etkinlikte, Türkiye ile Orta Doğu ülkelerinin kültür ve sanat hayatı, yaşayan sanatçılar üzerinden tanıtılırken Türk ve Arap dünyasının ortak değerleri yeni nesil sanatçılara aktarıldı.

Eserleri Arapçaya da çevrilmiş Mehmet Atilla Maraş, Necip Tosun, Zeynep Satı Yalçın, Hasibe Çerko ve Mehmet Aycı gibi şair ve yazarların da katıldığı etkinlikler kapsamında söyleşiler, kitap okuma etkinlikleri ve imza günleri düzenlendi.

Ürdün Prensesi Türkçe öğreniyor

Etkinliği değerlendiren Amman Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, Ürdün’de Türkçe öğrenmeye çok fazla talep olmasına karşın, iki ülke edebiyatından çevirilerin olmadığına dikkat çektiği konuşmasında, bu çerçevede iki ülkenin kültür ve sanat hayatını yaşayan sanatçılar üzerinden tanıtma amacıyla etkinliğin düzenlendiğini söyledi.

Eroğlu, Türkiye’nin, Ürdünlüler için rüya ülke konumunda bulunduğunu ve Türkçe öğrenmeye oldukça istekli olduklarını belirttiği konuşmasında, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın kuzeni (amcasının kızı) Prenses Rahme Bint el-Hasan’ın da Enstitüde verilen Türkçe kurslarındaki yüzlerce öğrenciyle birlikte Türkçe dil yeterliğini geliştirmeye çalıştığını kaydetti. Eroğlu, Ürdünlülerin Türkiye’ye, Türk diline ve kültürüne olan talepleri karşısında edebî eserler için çeviri desteklerinin artması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Üç gün süren etkinlikler 27 Kasım Salı günü Ürdün Yazarlar Birliği’ne yapılan ziyaretle sona erdi.