Amsterdam’da Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’yi Anma Merasimi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, zamanın ve mekânın ötesinde kişiliğe sahip olan ve öğretileriyle tüm insanlığa yol gösteren Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’yi yâd eden faaliyetler düzenlemeye devam ediyor.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından 13 Mayıs 2023 tarihinde Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin vefatının 750. yıl dönümü münasebetiyle anma merasimi düzenlendi.

Etkinliğe, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, T.C. Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Adil Akaltun, T.C. Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Haluk Songur, T.C. Lahey Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Miyase Koyuncu Kaya, Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkan Yardımcısı, Kültür ve Tanıtım Müşaviri Pınar Bilgen Ermiş ve Türk Hava Yolları Amsterdam Müdürü Şerafettin Ekici, Mevlânâ’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun yanı sıra çok sayıda Türk ve Hollandalı davetli katıldı.

MEVLÂNÂ, ÖĞRETİLERİYLE TÜM DÜNYADA İLGİ UYANDIRIYOR

T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal konuşmalarında, Mevlânâ gibi özel bir değerin anlatılmasının çok zor olduğunu belirterek, Rumî’nin Anadolu’dan tüm insanlığa gönderdiği mesajının evrenselliğine değindi.

Konuşmalarında “Mesnevi”nin ilk beyitlerinden alıntı yapan Ünal, öğretileriyle tüm dünyada ilgi uyandıran Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin bu eserinin Hollandacaya tercümesini yapan ilahiyatçı yazar Abdulvahid van Bommel’e çalışmaları için teşekkür etti.

LALE DEVRİ RESSAMI VANMOUR’UN SUFİ TABLOLARI

Hollanda’da Rijks Müzesinin tarih bölümünde küratör olarak çalışan Eveline Sint Nicolaas, Lale Devri’nde Osmanlı İmparatorluğu’nda Hollanda Büyükelçisi olarak görev yapan Cornelis Calkoen’in himayesinde bulunan Ressam Jean Baptiste Vanmour’a ait tablolara ilişkin sunum yaptı.

Vanmour’un Lale Devri’ni resmettiği 65 tablosunun Rijks Müzesinde sergilendiğini belirten Nicolaas, sufilerin devran hâlini resmettiği tablosu ve derviş portresi eserleriyle Vanmour’un, o günün manevi dünyasını aktardığını belirtti.

Nicolaas, “Vanmour bize Lale Devri Osmanlısı’nın sadece diplomasi ve bürokrasi dünyasına ilişkin değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel yaşamına ilişkin portreler de sunuyor.” dedi.

TORUNUNUN CÜMLELERİYLE MEVLÂNÂ

Hazreti Mevlânâ’nın nasıl biri olduğunun açık, geniş ve kapsayıcı bir okumayla öğrenilebileceğini belirten Bayru, “Mevlânâ o sözleri hep Kur’an-ı Kerim’den ve hadislerden alarak bizlere anlatmış.” diye konuştu.

Mevlânâ’nın cenazesinde her dinden insanın yer aldığını ve bunların kendi kutsal kitaplarını okuyarak ona dua ettiğini anlatan Bayru, Mevlânâ’nın tüm din mensupları tarafından benimsendiğini vurguladı.

Bayru, konuşmasının sonunda Mevlânâ’nın manevi ve dünya görüşlerini yansıttığını düşündüğü bazı öğütlerini ve sözlerini etkinliğe katılanlara okudu.

ŞİİR VE NEY DİNLETİSİ

Etkinlikte, Mevlânâ ve Yunus Emre’ye ait şiirler, şair Paul Mulders ve Seren Dalkıran tarafından İngilizce seslendirilirken, neyzen Sinan Arat davetlilere dinleti sundu.

Yazar Van Bommel, etkinliğe katılanlara “Mesnevi”den bazı bölümleri Türkçe ve Hollandaca okudu.

Etkinlik sonunda Mevlânâ’nın hastalara şifa verdiğini, susuzluğu ve harareti giderdiğini söylediği sirkencübin şerbetinden ve helvasından ikram edilirken, davetliler Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde Vanmour’un tablolarının kopyalarından oluşan sergiyi inceledi.

Diğer Etkinlikler

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "Kütüphane Söyleşileri"ne Gürcü yazar Beka...

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...